Bruden med det hvite håret (1993)

白髮魔女傳

(Bái Fà Mó Nǚ Zhuàn)

Hong Kong har siden midten av 80-tallet vært verdenskjent, blant entusiaster, for sine voldelige gangsterfilmer. Disse filmene, hvor stil var viktigere enn innhold, hadde sine røtter i de tradisjonelle martial arts og fektefilmene fra 60- og 70-tallet. Mens gangsterfilmene alltid hentet sin handling fra dagens Hong Kong, er det tradisjon for at sverdfilmene foregår i et tidsmessig vakum i det gamle Kina. Det eneste vi kan si med sikkerhet er at det skjedde for lenge siden i et land langt, langt borte. Bruden med det hvite håret er et meget godt eksempel på en sverdfilm slik de alltid har blitt laget i Hong Kong.

Sverdmesteren Cho Yi-Hang er ulykkelig og lei av livet. Han er den uvillige arvingen av tronen til Wu-Tang klanens trone. Han er samtidig kommandant for Wu-Tang klanens hær i krigen mot en ond kult. En dag møter han den fagre Lien, en snikmorder fra den onde kulten som deler Cho Yi-Hangs følelser. Deres kjærlighet fører til forargelse i Wu-Tang klanen sågar som hos den onde kulten.

Bruden med det hvite håret er Hong Kong versjonen av Romeo og Julie. Dette er rett og slett Shakespeareianske intriger ispedd fantastiske fektekamper, kvinner som benytter håret til å ta livet av sine fiender, og en virkelig ond tvekjønnet siamesisk tvilling! I Hong Kong er man ikke redd for at ting som er usannsynlig vil trekke ned filmen. Det ser ut til at de lever etter regelen om at jo mer utrolig jo bedre. Nå har vi, blaserte vestlige kinogjengere blitt foret av lignende elementer i filmer som Matrix og Charlie’s Angels, men det blir jo aldri så tøft som det blir her. For å beskrive filmen er heftig et meget dekkende ord. Spektakulært er et annet.

(Trondheim Filmklubb)


Regi:

Med: Leslie Cheung, Brigitte Lin Ching Hsia, Francis Ng, Kit Ying Lam, Elanie Lui
Lengde: 92 min
Aldersgrense:
Tema: ,

35mm
Norsk

NFK har en analog kopi, men ingen rettigheter. Disse kan undersøkes ved forespørsel.

  • Rettigheter uavklart

    Filmklubbforbundet har filmkopien, men det er uklart hvem som har rettigheter.