Calcutta (1969)

NÅ MED NORSKE TEKSTER
Politisk engasjementet og hendelsene i Frankrike 1968 førte til at Louis Malle (1932-1995) laget en dokumentar om den indiske storbyen. Vi blir kjent med et Calcutta som på slutten av 60-tallet hadde 8 millioner innbyggere. Malle har selv forklart at han i menneskemylderet i en by bare har latt kameraet registrere fødsel og død, religiøse seremonier og politiske demonstrasjoner. Selv om filmen er nesten 40 år gammel er den dessverre fremdeles aktuell i debatten om byplanlegging, ghettoer, slumområder og den store forskjellen på fattig og rik.

Filmen var en milepæl i dokumentarfilmhistorien og temmelig sensasjonell i sin form da den kom ut knappe et år etter det politiske opprøret i Frankrike i mai 1968. Selv om det åpenbart ligger et sterkt politisk engasjement bak filmen er den likevel langt mer individorientert og personlig enn det vi vanligvis, men kanskje feilaktig, har forbundet med den såkalte 68-generasjonen.

En av Calcutta-visningene hadde i sin tid et publikumspanel. Og man kan trygt fastslå at det var delte meninger om filmen:

«En vanlig dokumentarfilm, med sykdom, slum og all elendighet.
Denne må man ikke betale penger for å se.»
Kvinnelig kontorsjef 52 år. 

«Som dokumentarfilm var den alle tiders når den verste elendighet som finnes skal vises frem. Farveprakten var ypperlig.»
Mannlig entreprenør 56 år.  


Regi:

Med:
Lengde: 107 min
Aldersgrense: 12 år
Tema:

35mm
Fransk
Norsk