dazedandconfused

Dazed and Confused (1993)

Richard Linklaters oppvekstklassiker – dyppet i like mengder glede og vemod.

Året er 1976, stedet er Austin, Texas, og det er siste dag på Robert E. Lee High School før sommerferien. Stemningen er elektrisk. Mange skulker de siste timene, cruiser målløst rundt i bilene sine, hører på musikk og prater forventningsfullt om kveldens store fest, som «alle» skal på. Nyankomne «freshmen» har derimot helt andre ting å tenke på: de fryktede fysiske og psykiske innvielsesritualene seniorene sitrer etter å utsette dem for – en årlig tradisjon lokalsamfunnet ser ut til å ta for gitt og aksepterer, ja sågar ser ut til å more seg over. For guttene venter solid ris på baken med sirlig utskårne trefjøler, for jentene er prøvelsene mer av det verbale og psykisk fornedrende slaget. Og selvsagt gleder noen av de mer bøllete anlagte seniorene seg litt for mye til dagens utskeielser…

I løpet av de neste 24 timene møter vi unge mennesker fra alle sosiale grupperinger av skolen – jocks, stonere, nerder og naturligvis alle midt i mellom disse ytterpunktene – og tar del i deres feiring av starten på en ny sommer. Filmen følger ikke noe disiplinert plot, men er i stedet fremfor alt et varmt og troverdig øyeblikksportrett, tydelig inspirert av Linklaters egne ungdomsopplevelser i østre Texas. Dazed and Confused er dessuten imponerende smekkfull av unge og lovende skuespillere, og lydlagt med et knakende godt, tidsriktig soundtrack.

(Cinemateket i Lillehammer)


Regi:

Med: Jason London, Wiley Wiggins, Matthew McConaughey, Parker Posey, Milla Jovovich, Ben Affleck
Lengde: 102 min
Aldersgrense:
Tema: ,

Blu-ray
Engelsk
  • MPLC

    700 kr + MVA. (Obs: dette er ny pris fra 2024).

    Merk at det for MPLC-filmer ikke er mulig å ta inngangspenger. Kontingent er OK. Filmklubber har lov å annonsere med tittel så lenge det fremgår tydelig at visningen inngår i et filmklubbprogram. (Merk at MPLC-rettigheter gjelder for filmvisninger fra DVD og Blu-ray, ikke fra DCP.)

    OBS: det er egne priser for utendørsvisninger, og for andre typer visninger som er åpne for alle, der dere ikke registrerer medlemmer. Veiledende pris: 2700 kr + mva. Her må Filmklubbforbundet søke MPLC før visningen, så ta kontakt i god tid.