Den brysomme mannen (2006)

På overflaten har Andreas et perfekt liv. Kone, venner og bolig er som klipt ut av en livsstilskatalog. Men under overflaten er livet underlig: Andreas vet ikke hvorfor han er havnet i byen han bor i. Han trenger desperat å finne det ut. Men det kan bli farlig.

I den støvete, varmedirrende horisonten kommer en buss på vei mot en øde stasjon der velkomstskiltet settes opp for anledningen. Den eneste passasjeren om bord i bussen kikker seg forvirret omkring. Han blir skysset videre i bil til en by han ikke kjenner seg igjen i. Andreas er en mann som ikke husker fortiden, og nåtiden er ukjent. Han ankommer en arbeidsplass der han har eget kontor og hjertelige kolleger. Desorientert begynner Andreas å utforske byen. Den er ordentlig og ryddig, med travle karrieremennesker på vei til og fra jobb. Barn og eldre glimrer med sitt fravær. Andreas kommer hjem til en funkisperle av et hus. Der venter en flott kone, Anne Britt, som han heller ikke kan huske å ha sett. Samtalen dem imellom stikker ikke dypere enn til diskusjon om innredning. Det samme fenomenet gjentar seg med kollegene til Andreas. Ingen ser ut til å ha følelser og personlighet under et vennlig ytre. Byen er også slik: friksjonsfri, men liksom livløs, blottet for storbyens myldrende galskap. Inniblant stikker tragedien seg fram. Andreas blir vitne til et selvmord, men ingen blir forskrekket. Et par vaktmesterlignende personer kommer til stedet i bil og henter den døde. Det skjer uten oppstuss, omtrent som om de skulle tømt en søppeldunk. Andreas blir gradvis mer desperat etter å finne fotfeste i den nye virkeligheten. Han vil forlate byen. Idet han skal hoppe på bussen utenfor byen forsvinner både den og hjulsporene. Byen eksisterer som sitt eget univers.

En kveld på byen kommer Andreas i snakk med Hugo, en mann som virker like desillusjonert. Når Andreas oppsøker ham hjemme, er Hugo motvillig og engstelig. Andreas presser på, og snart blir han kjent med en hemmelighet i Hugos kjeller. Fra et hull i veggen kommer lukter og lyder. Besatt av tanken om å rømme begynner Andreas og Hugo å grave seg fram til den andre siden. Snart står de foran gjennombruddet. Men hemmeligheten deres er blitt avslørt.

Omtale: Filmweb.


Regi:

Med: Trond Fausa Aurvåg, Petronella Barker, Birgitte Larsen, Johannes Joner, Per Schaanning, Ellen Horn
Lengde: 95 min
Aldersgrense: 15 år
Tema: , , ,

Digital fil, DCP, Blu-ray
  • Norsk Filmdistribusjon

    DCP: 1000 kr + mva+ overføringsgebyr på 250 kr
    DVD/BD: 800 kr+mva
    Andre formater: 750 kr+mva
    Nyere kinotitler på DCP kan bestilles via Filmklubbforbundet eller direkte fra byrået (sett oss gjerne i kopi): Kontakt:  martin.svalastog@norskfilmdistribusjon.no.