Den frie viljen (2006)

Der freie Wille

Ved hjelp av et fremragende skuespillerensemble forteller Matthias Glasner en overbevisende historie om et ytterst usannsynlig par. Theo går amok på et hotell ved sjøen og mørbanker og voldtar en tilfeldig forbipasserende syklist. Den frie viljen har en spennende og annerledes innfallsvinkel til overgrep. Da udåden er over i voldtektsscenen forlater kamera offeret til fordel for overgriperen.

Etter ni år i forvaring ved en psykiatrisk forvaring slipper Theo ut på prøve. Tilbake i samfunnet kjemper han mot sine indre demoner. Theo finner en hjertevenn i den forknytte piken Nettie. Hun har også sår på sjelen. Sammen prøver de å finne en vei ut av ensomheten. Kjærlighetshistorien der den ene part fortsatt følger etter fremmede damer mens han onanerer i skjul er såpass aparte at det er bemerkelsesverdig hvordan Glasner får publikum til virkelig å engasjere seg i forholdet. Den frie viljen er en sjelden humanistisk perle med fantastiske skuespillere og en autentisitet som griper om hjerterøttene. Historien er ikke et debattinnlegg om overgrep og strafferett. Den iakttar de involverte uten å ta stilling. Filmen er ikke optimistisk når det gjelder å legge fortiden bak seg, det være seg som overgriper eller offer. De dystre minnene vil prege dem for alltid.

Jürgen Vogel er suveren som en overgriper og kvinnehater som vil kvitte seg med sine mørke sider. Multitalentet Vogel har fingre med i spillet også på manus og produksjon og fikk Sølvbjørnen i ved Berlinalen for sitt generelle kunstneriske bidrag. Med Den frie viljen vender regissør Glasner tilbake til kinolerretet etter ti år stort sett med fjernsynsjobber. Midt på nittitallet laget han to ulike komedier: romantiske Die Mediocren (1995) og Sexy Sadie (1996), om en rømt seriemorder med en dødelig svulst. Den frie viljen er utvilsomt hans største prestasjon til nå, og den ble også Berlins sølvbjørnvinner i 2006.

Cinemateket i Bergen


Regi:

Med: Jürgen Vogel, Sabine Timoteo, Manfred Zapatka, André Hennicke, Judith Engel
Lengde: 163 min
Aldersgrense: 18 år
Tema: ,

35mm
Tysk
Norsk