Den røde ballongen og Den hvite hesten (1956)

Le ballon rouge + Crin blanc: Le cheval sauvage

To magiske klassikere for filmelskere i alle aldre.

DEN RØDE BALLONGEN handler om vennskapet mellom en liten gutt og en magisk ballong. Gutten løsner ballongen som har festet seg til en lyktestolpe. Til naboenes overraskelse følger ballongen gutten gjennom Paris’ gater. Men det gjør også de andre barna i nabolaget misunnelige.

DEN RØDE BALLONGEN ble en enorm publikumssuksess på 1950-tallet og regnes nå som en av filmhistoriens store klassikere. Dessverre har filmen vært vanskelig å få sett de siste årene – og den er dermed blitt en uoppdaget skatt for nye generasjoner. DEN RØDE BALLONGEN vil glede voksne like mye som barn med sin humor og de utsøkte bildene fra gatelivet i Paris på 50-tallet. Det er tid for å unne seg en magisk stund på kino og la seg sjarmere av denne perlen.

DEN HVITE HESTEN vant prisen for beste kortfilm på Cannes filmfestival i 1953. Senere har den som regel vært vist sammen med regissørens neste film DEN RØDE BALLONGEN. Sammen utgjør de et par av 50-tallets vakrest fotograferte filmer: DEN HVITE HESTEN i svarthvitt, DEN RØDE BALLONGEN i slående Technicolor. En unik mulighet til gjensyn med to av 1950-tallets beste barnefilmer.

Regissør Albert Lamorisse viser oss det nesten ørkenaktige landskapet i regionen La Camargue i Sør-Frankrike i nydelig svarthvitt-fotografi. Vi følger den stolte, hvite hesten som leder en flokk villhester. Han vil ikke la seg temme av mennesker, men den unge fiskergutten Folco nærmer seg hesten og får kontakt med den. Et vennskap oppstår mellom gutten og hesten, og sammen søker de friheten i naturen borte fra menneskene.

DEN HVITE HESTENs vakre naturbilder og fortelling om lengsel etter frihet gjør den til en helt unik familiefilm.

DEN RØDE BALLONGEN (33 min) og DEN HVITE HESTEN (38 min) lanseres sammen på kino og DVD både i versjon med norsk tale og i originalversjon med norske tekster.


Regi:

Med: Pascal Lamorisse, Sabine Lamorisse, Georges Sellier + Alain Emery, Laurent Roche, Clan-Clan
Lengde: 71 min
Aldersgrense:
Tema:

DVD, 35mm
Norsk

Manus: Albert Lamorisse
Musikk: Maurice Le Roux
Prod: Films Montsouris
33 min (Den røde ballongen), 38 min (Den hvite hesten)