caligari

Doktor Caligaris kabinett (1929)

Das Kabinett des Doktor Caligari

Dette er en av de aller første skrekkfilmene, og den første som bruker en gjennomført ekspresjonistisk stil. Manuset ble skrevet av Mayer og Janowitz som et depressivt bilde på tiden etter første verdenskrig, og som et uttrykk for mistillit til autoriteter. De lagde en god historie om en diabolsk hypnotisør som sendte ut sin søvngjenger for å drepe folk. Fritz Lang ble utpekt som regissør, men han var opptatt så Robert Wiene fikk oppgaven.

De fordreide kulissene med påmalte skygger bidrar til den marerittaktige stemningen, og er kanskje det filmen huskes mest for i dag. Men særlig skuespillerne, Krauss som den gale professoren og Veidt som den skumle søvngjengeren med sitt vaklende legeme og grotesk maskerte ansikt, har dannet skole innenfor skrekkfilmgenren.

Filmen fikk ikke bare positive omtaler da den kom, bl.a. skrev filmregissøren og forfatteren Jean Cocteau dette om filmen: «Dr. Caligaris kabinett er det første skritt mot en alvorlig feil, det at man platt avfotograferer eksentriske kulisser istedet for å skape overraskelser med kameraets hjelp».

Andre har siden ment at Dr. Caligaris kabinett er en av de viktigste filmer som er laget, kanskje begynnelsen til den moderne filmhistorien. Manus av Hans Janowitz og Carl Mayer.


Regi:

Med: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher, Lil Dagover
Lengde: 71 min
Aldersgrense: 12 år
Tema: ,

DCP, Digital fil
Stumfilm
Norsk

€200

  • Nonstop Entertainment

    200 euro + mva.

Blu-ray
Stumfilm
Engelsk

€200

  • Nonstop Entertainment

    200 euro + mva.