Eddie & Suzanne (1975)

Arild Kristos spillefilm Eddie & Suzanne er en roadmovie og en kjærlighetshistorie med tragisk utgang. Flmen er blitt stående i norsk filmhistorie som en modernistisk klassiker, enkel og stilisert. Selv mente regissøren at den skulle ses som et eventyr og en allegori. Filmen gir et bilde av samfunnet på 70-tallet og ungdommens vilkår under en brutal og undertrykkende ”faderslov”, med politi og farsfigur i samme rolle. Eddie, en tidligere straffet Oslo-gutt, og Suzanne, datteren til en tyrannisk svensk politimester, møtes tilfeldig på et diskotek og forelsker seg i hverandre. De blir nektet å være sammen og rømmer til Frankrike for å kunne elske i fred. Hennes far setter himmel og jord i bevegelse for å få tak i dem.

Filmen gikk rett inn i sin samtid, fikk terningkast 5 i VG og ble sett av over 130.000 på kino, men har siden vært lite vist. Filmen er restaurert og digitalisert av Nasjonalbiblioteket.

Arild Kristo (1939-2010) var et sentralt navn innen den nye generasjonen av filmskapere som fikk slippe til i norsk film mot slutten av 1960-tallet. Eddie & Suzanne var hans eneste spillefilm og hadde en lang og smertefull produksjonshistorie.  Kristo lagde også kortfilmene Undergrunnen (1966) og Kristoball (1967) og den ufullførte Mirakel (1991). Kristo var også en dyktig fotograf, en retrospektiv utstilling av hans fotokunst ble vist på Filmens hus i Oslo våren 2011. Marthe Stokvik laget i 2010 dokumentaren Arild Kristos verden. Denne filmen finnes også på DVD’en sammen med Eddie & Suzanne og Kristos tre korte filmer. Filmklubbforbundet har også Kristos to 60-talls kortfilmer på 35mm film.


Regi:

Med: Sverre Horge, Yvonne Sparrbåge, Lauritz Falck
Lengde: 89 min
Aldersgrense: 15 år
Tema: ,

DCP, DVD
Norsk
Norsk

DVD har også engelsk tekst