Elena (2011)

I moden alder har Elena gjort en økonomisk klassereise gjennom ekteskapet med velstående Vladimir. De to har vært gift i flere år, og selv om forholdet er basert like mye på fornuft som på følelser, trives de godt i hverandres selskap. Men når Elena nok en gang ber Vladimir om økonomisk hjelp til sin arbeidsledige sønn og familien hans, er Vladimir motvillig. Og når han gjør sin bortskjemte datter til enearving, forrykkes balansen i ekteskapet. Elena ser sønnens framtidsutsikter smuldre bort. Men hvor langt er hun villig til å gå for å hjelpe ham?

Etter sin oppsiktsvekkende debut med Tilbake (2003) viser regissør Andrej Zvjagintsev igjen storform som historieforteller, og ikke minst sitt unike visuelle talent. Elena er en fascinerende fortelling som stiller store moralske spørsmål samtidig som den er en subtil analyse av dagens Russland. Spenningen som preger filmen, drives framover av hovedpersonens dilemma og de valg hun tar.

Elena er også en karakterstudie hvor filmspråket er fremtredende. I nydelige, lange tagninger, ofte uten dialog og sparsomt akkompagnert av Philip Glass’ originalmusikk, tegner Zvjagintsev og skuespiller Nadezhda Markina et nyansert portrett av en kvinne som verken er heltinne eller offer.

TIFF/red.


Regi:

Med: Elena Lyadova, Nadezhda Markina, Aleksey Rozin, Andrey Smirnov
Lengde: 109 min
Aldersgrense: 12 år
Tema:

DCP
Russisk
Norsk