Epidemic (1987)

Epidemic er en metafilm som handler om en regissør (spilt av Lars von Trier) og en manusforfatter som skal presentere sitt nye manus for konsulenten på det danske filminstituttet. Men alt går ikke som planlagt.

I stedet for å bli skrevet ut blir manuset ved en feiltagelse slettet fra disketten. De har fem dager på å skrive et nytt, og går i ren desperasjon i gang med et helt nytt prosjekt: «epidemic». Dette skal handle om en dødelig byllepidemi, der vi følger den heroiske dr. Mesmer, som drar ut fra den beskyttede by for å hjelpe de pestrammede ofrene utenfor. Sykdomsforløpet er meget raskt, fra smitte til død går det tre timer.

Manusarbeidet med «epidemic» fører de to unge herrene ned i Rigsarkivets fuktige kjeller, gjennom beskrivelser av tidligere europeiske epidemiers redselsfulle lidelser og dødsfall. De drøfter byllenes materiesammensetning, tar en tur til Tyskland og avlegger et obduksjonsbesøk i Rigshospitalets patologiske avdeling.

Epidemic er full av gode og dårlige innfall, inside jokes og fnis og humor. Den er overraskende bra til lavbudsjettproduksjon å være, og man finner elementer i denne filmen som peker fram mot filmer som Riget og Breaking the Waves.

Epidemic provoserer og den er et opprør mot kjedelige forventninger om forutsigelig seriøsitet. I tillegg er den forfriskende annerledes.


Regi:

Med: Lars von Trier, Niels Vørsel, Ole Ernst, Udo Kier
Lengde: min
Aldersgrense: 15 år
Tema: , , ,

35mm
Engelsk og dansk
Norsk