Før solnedgang (2004)

Before Sunset

For ni år siden møttes Jesse og Celine i 14 timer og følte at de passet perfekt sammen. De lovte hverandre å treffes igjen etter seks måneder, men løftet ble brutt. Ni år senere får de en ny sjanse. Kan den gamle dragningen utvikle seg til kjærlighet?

Jesse er i ferd med å avrunde lanseringen av sin siste bok. Han møter pressen på en liten bokhandel i Paris. Bakerst i rommet står noen og ser på ham. Jesse kommer ut av fatning, for det er Celine, jenta han fikk så god kontakt med for ni år siden på en togtur som endte i Wien. Siden har de ikke sett hverandre, til tross for lovnader om å møtes bare seks måneder senere.

Jesse bor nå i New York, Celine i Paris. Etter den første gjensynsgleden går de gatelangs i Paris og merker at tiden nok en gang står stille. Samtalen flyter like lett og inderlig som for ni år siden. Jesse skal tilbake til New York samme kveld, men utsetter avreisen så lenge han kan. De bruker hvert minutt på å gjenoppdage hverandre og kaste lys over perioden med adskillelse. Jesse må til slutt bestemme seg. Skal han miste fotfestet i Paris med Celine eller vende tilbake til familielivet i New York?

Fra soloppgang til solnedgang
Det dialogdrevne kammerspillet i «Før solnedgang» er i stil og innhold en naturlig oppfølger til «Før soloppgang» fra 1995. Den fikk godord fra kritikerne for sin konsekvente, klisjéfrie håndtering av et møte mellom to ungdommer som faller for hverandre og snakker om alt og ingenting under stjernene.

Regissør Richard Linklater omtaler Før soloppgang som en «anti-Hollywood-romanse».
– På en enkel måte var det en romanse for realister. Vi prøvde å formidle noe som er realistisk, noe som er tettere opptil noe som kan skje i ditt eget liv enn på film. Jeg tror folk som føler en tilknytning til filmen har det på samme måte som oss, og det er derfor vi fortsetter å utforske disse to karakterene, sier Linklater. Ethan Hawke (Jesse) sier det handler om å «lage drama ut av livet i sin alminnelighet». Både Linklater, Hawke og Julie Delpy (Celine) ønsket allerede i arbeidet med Før soloppgang å føre historien videre for å se hvordan livet hadde artet seg for Jesse og Celine. Delpy synes det ufullendte løftet mellom hovedpersonene i den første filmen etterlot seg noe uavklart også i hennes eget liv.

I årene etter den første filmen fortsatte Jesse og Celine å leve i hodet på de involverte. Hver gang de møttes diskuterte de muligheter for å realisere et nytt kapittel i historien. Etter hvert kom de frem til ideen om lage en film i sanntid, 90 minutter i livet til Jesse og Celine. De begynte å utbrodere ideer til dialog, og det endelige manuset er signert Hawke og Delpy like mye som Linklater.


Regi:

Med: Ethan Hawke, Julie Delpy, Vernon Dobtcheff, Louise Lemoine Torres, Rodolphe Pauly, Mariane Plasteig, Diabolo, Denis Evrard, Albert Delpy, Marie Pillet
Lengde: 80 min
Aldersgrense: Tillatt for alle
Tema: ,

DVD
Engelsk
Norsk