Forgotten Silver (1996)

For filmentusiaster er denne «mockumentaryen» en virkelig godbit. Peter Jacksons entusiasme ovenfor filmmediet har gitt oss prosjekter preget av en svært leken holdning ovenfor genrer og konvensjoner innenfor filmmediet.

I Forgotten Silver leker Jackson med selve filmhistorien.

Vi blir presentert for Colin McKenzie, en glemt pioner og filmskaper fra New Zealand. Det er nesten ikke grenser for hva denne mannen klarte å utføre i løpet av sitt liv, som dessverre fikk en alt for tidlig slutt mens han filmet under den spanske borgerkrigen. Allerede i 1908 laget McKenzie den første lydfilmen, det eneste problemet var at dialogen i filmen var på kinesisk, noe som førte til at dette eksperimentet ble møtt av en kald skulder av det New Zealandske publikum. Et annet høydepunkt er beskrivelsen av McKenzies problemer med realiseringen av sitt store mesterverk ”Salome”, et fire timers bibelsk epos delvis finansiert av mafiaen og Josef Stalin, med 15000 statister.

Spøken er utrolig godt gjennomført. Peter Jackson har fått kjente filmpersonligheter som Harvey Weinstein og Leonard Maltin til å uttale seg, alle sammen med et herlig ”straight face”.

Filmen ble opprinnelig laget for fjernsyn i New Zealand der den visstnok lurte mange. Så møt opp for en real dose alternativ filmhistorie. Imponer sensoren din i visuell kommunikasjon med en oppgave om hvordan filmhistorien VIRKELIG var.

tej
Trondheim Filmklubb


Regi:

Med: Thomas Robbins, Beatrice Ashton, Peter Jackson, Costa Botes, Sam Neill
Lengde: 53 min
Aldersgrense: Tillatt for alle
Tema:

35mm
Engelsk