From Dusk Till Dawn (1996)

From Dusk Till Dawn forteller historien om de to skumle Gecko brødrene som har rømt fra fengsel, og som for å komme seg over til Mexico tar en familie til fange. Etter å ha kommet seg over grensen tar de inn på en særdeles luguber, og stor,strippebar (The Titty Twister) midt ute i ingenmanns land, og stedet viser seg å være mer en bare en bule for bikers og truckers… Blodet spruter, vampyrer eksploderer, armer og bein rives av -det hele utvikler seg til en orgie i blod og vold.

Onde tunger/kritiske røster vil ha det til at filmen ikke fungerer p.g.a. at den midtveis helt forandrer bane, fra hardkokt exploitation-thriller til vampyr splatter-horror. Og? Her får en i både pose og sekk, først en riktig så tøff banditt-road film, og så en rollercoster splatter horror-komedie. Dessuten er skiftet så fint markert med Salma Hayeks slangedans at det ikke går ann å klage. Mitt eneste innlegg mot filmen er endel av data-effektene, som rett og slett ser billige ut. Rotte sekvensen mot slutten veier derimot opp for dette.

Det later til at Tarantino og Rodriguez lagde denne filmen i en periode der de var Hollywoods nye yndlinger og så i skuddet/hippe etter Pulp Fiction og Desperado at de fikk lov til å gjøre hva de ville (Tarantino bekrefter dette i et intervju; «it was at a time were we could have made a 18 million dollar Cannibal Holocaust and gotten away with it»). Her er det da også tydelig at guttene har hatt det gøy, og klint sammen det beste fra filmene de så i tenårene. Mange av bi-rolle innehaverene er også kjente fjes fra noen tiår tilbake, vi møter John Saxon som FBI agent, Fred «The Hammer» Williamson som ex-‘nam tøffing som dreper vampyrer med bare nevene, og Tom Savini som lærkledd biker (ved navn «Sex Machine») med pistol i suspen. Merk dere også at spesial effektene er ved Greg Nicotero, som er opplært av nettopp Savini (er du riktig inne på området vil du kanskje huske Nicotero fra en bi-rolle i Day of the Dead). Ellers i hovedrollene har vi de mer vante fjesene; Harvey Keitel, Juliette Lewis, George Clooney (som fikk Batman rolle som resultat av denne) og ikke minst Tarantino selv som en av Gecko brødrene.

En herlig og forfriskende feel-good film og et must for alle horror og splatter nerder.

Omtale: Nettverksgruppa NTNU


Regi:

Med: George Clooney, Quentin Tarantino, Harvey Keitel, Tom Savini, Juliette Lewis
Lengde: 115 min
Aldersgrense: 18 år
Tema: ,

Blu-ray
Engelsk
Engelsk
  • MPLC

    700 kr + MVA. (Obs: dette er ny pris fra 2024).

    Merk at det for MPLC-filmer ikke er mulig å ta inngangspenger. Kontingent er OK. Filmklubber har lov å annonsere med tittel så lenge det fremgår tydelig at visningen inngår i et filmklubbprogram. (Merk at MPLC-rettigheter gjelder for filmvisninger fra DVD og Blu-ray, ikke fra DCP.)

    OBS: det er egne priser for utendørsvisninger, og for andre typer visninger som er åpne for alle, der dere ikke registrerer medlemmer. Veiledende pris: 2700 kr + mva. Her må Filmklubbforbundet søke MPLC før visningen, så ta kontakt i god tid.