Grinchen (2000)

The Grinch

Julen. Som vi alle vet er det den koseligste og lykkeligste tiden på hele året. En tid med feiring og en tid med glede. Det er en spesiell høytid som alle elsker og setter pris på. Vel, nesten alle i hvert fall…

For inne i et snøflak, høyt oppe på Crumpit-fjellet like nord for byen Hvemvik, finner vi den avskyelige, forbryterske, ondsinnede, skøyeraktige, sleipe, kløktige, plagsomme, hissige, slemme, ufordragelige, komplett uforbederlige, illeluktende og ikke så veldig snille Grinchen.Grinchen blir syk av å se alle disse lykkelige, grantre-elskende hvemingene i julestemning. Mens hans myser ned på de fra sin hule i Crumpit-fjellet, endres ansiktsuttrykket fra trist til dystert, for så å få et ondskapsfullt, leppe-vrengende flir i det han får en fantastisk, forferdelig og utspekulert idé:

Grinchen forkler seg og bestemmer seg for å besøke innbyggerne i Hvemvik for å gi dem en del av hans egen spesielle «julefeiring». På vei inn til byen treffer han på lille Cindy Lou Hvem, den eneste av Hvemingene som stiller spørsmålstegn ved julehøytiden. Er det slik at Hvemingene er så opphengt i gavekjøp, juletrepynting og kakebaking at de glemmer julens egentlige mening? Hennes far, den fomlete postmannen Lou Lou Hvem er ikke til mye hjelp og det er ikke hennes mor, Betty Lou Hvem heller. Hun er mest opptatt av å slå den fargesprakende julebelysningen til nabofrua Martha May Hvem.

Cindy bestemmer seg for å ta saken i egne hender ved å forsøke å finne ut så mye hun kan om Grinchen. Hvem er han, hvorfor hater han julen så mye og hvorfor er det så mange som misliker ham? Hennes uskyldige spørsmål setter hele Hvemvik på hodet, ettersom alt som har med Grinchen å gjøre sees på som blasfemisk. Men de to snille og søkne sjeler forenes og ender med å sammen lære julens egentlige mening.

Siden den første utgivelsen i 1957, har Dr. Seuss klassiske fortelling «How the Grinch stole Christmas» trollbundet yngre og eldre lesere med dens henrivende historie, underfundige karakterer og tidløse og humørfylte budskap. I USA er historien like kjent og kjær som Torbjørn Egner er for oss.


Regi:

Med: Jim Carrey, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Molly Shannon
Lengde: 104 min
Aldersgrense: Tillatt for alle
Tema: , ,

Blu-ray
Engelsk
Norsk
  • MPLC

    700 kr + MVA. (Obs: dette er ny pris fra 2024).

    Merk at det for MPLC-filmer ikke er mulig å ta inngangspenger. Kontingent er OK. Filmklubber har lov å annonsere med tittel så lenge det fremgår tydelig at visningen inngår i et filmklubbprogram. (Merk at MPLC-rettigheter gjelder for filmvisninger fra DVD og Blu-ray, ikke fra DCP.)

    OBS: det er egne priser for utendørsvisninger, og for andre typer visninger som er åpne for alle, der dere ikke registrerer medlemmer. Veiledende pris: 2700 kr + mva. Her må Filmklubbforbundet søke MPLC før visningen, så ta kontakt i god tid.