Heksene fra den forstenede skog (1976)

Bredo Greve er en av de mest beryktede filmskaperne i landets historie; anarkistisk, kompromissløs og eksperimentell.

Heksene fra den forstenede skog er inspirert av egyptologen, arkeologen, forfatteren og feministen Margaret Murray, som forfektet den såkalte heksekultus-hypotesen. Den går i korte trekk ut på at hekseprosessene var iverksatt av kirken for å utrydde tilbederne av den gamle hedenske tro som var utbredt spesielt i Nord-Europa i førkristen tid. Dette var en tro der det feminine sto sterkt og mennesker levde i harmoni med naturen. Murrays arbeid, spesielt boken The Witch-Cult in Western Europe, skulle få en stor påvirkning på etableringen av Wicca. Greve bruker Murrays teser for det de er verdt i filmen.

Gro, som nettopp har vært gjennom et turbulent forhold, blir utskrevet av et psykiatrisk sykehus. Like etter møter hun Linn som viser seg å være heks og som initierer Gro i heksenes mysterier og verdensbilde. Gro lærer seg å følge egne instinkter og leve i harmoni med naturen. Det som følger blir en spirituell odysse med sex, psykedelia og opposisjon som hovedingredienser. Inspirert av gamle stumfilmer bestemte Greve og fotografen Svein Krøvel seg for å skyte filmen i sort-hvitt. Opprinnelig ønsket de å bruke gammel nitratfilm for å få den så autentisk som mulig i henhold til Greves inspirasjonskilder. Filmen har også visuelle effekter gjort i stil med det de tidlige filmskaperne ville ha utført. De passer godt inn i historien og forsterker filmens grovkornede uttrykksform.

Omtale: Cinemateket


Regi:

Med: Edith Roger, Ulrikke Greve, Berit Schelderup
Lengde: 92 min
Aldersgrense: 15 år
Tema: ,

Blu-ray
Norsk
Norsk, Engelsk
  • Norsk Filmdistribusjon

    DCP: 1000 kr + mva+ overføringsgebyr på 250 kr
    DVD/BD: 800 kr+mva
    Andre formater: 750 kr+mva
    Nyere kinotitler på DCP kan bestilles via Filmklubbforbundet eller direkte fra byrået (sett oss gjerne i kopi): Kontakt:  martin.svalastog@norskfilmdistribusjon.no.