whos afraid of virginia woolf

Hvem er redd for Virginia Woolf? (1966)

Who is afraid of Virginia Woolf?

Ekteparet George (Burton) og Martha (Taylor) lever i et amerikansk collegemiljø. Han er professor, hun er rektors datter. Deres samliv er konfliktfylt. Etter en fest på skolen ber de med seg et yngre ektepar hjem. Det unge paret blir første vitne til, siden dradd med i et oppgjør mellom vertskapet.
Hvem er redd for Virginia Woolf? fortoner seg på overflaten som et kjønnsrolledrama, men på tross av det middelaldrende ekteparets voldsomme oppgjør er det egentlig ikke dem det handler om. I deres maktkamp er det tross alt en balanse. De er jevnbyrdige motstandere; deres forhold henter næring i de stadige konfrontasjonene. Det yngre paret har derimot aldri på samme måte gjennomskuet motivene for sitt samvær, og det er egentlig i møtet mellom de unge og de gamle at de virkelige utladningene finner sted.

Filmen bygger på et teaterstykke av Edward Albee som var hans gjennombrudd til det store publikum. Hans tidligere stykker var stort sett enaktere som på en sviende måte avslørte sykelige sider ved det amerikanske samfunnet ikke ulik den samtidige europeiske absurdismen. I Hvem er redd for Virginia Woolf? er ikke figurene lenger allegoriske skikkelser, men troverdige mennesker fanget i en atmosfære av utroskap og selvbedrag. Filmen skårer høyt på et forrykende spill av Burton og Taylor, samt et saftig språk som til da var uvant i amerikansk film, og ga filmen 18-års grense.

NFK


Regi:

Med: Elisabeth Taylor, RIchard Burton
Lengde: 130 min
Aldersgrense:
Tema: ,

16mm
Engelsk
Norsk