Inland Empire (2006)

Dette er en film som skriker David Lynch fra begynnelse til slutt. Mannen som har gitt oss godbiter som Twin Peaks, Lost Highway og Blue Velvet har virkelig gitt seg selv frie tøyler under innspillingen av dette prosjektet.

Stemningen i Inland Empire er etter min mening genial og det ligger noe dystert og mystisk i nesten hver scene uavhengig av handlingen. Dette takket være godt skuespill fra blant annet de Lynch-vante skuespillerne Laura Dern og Justin Theroux samt bra lyssetting og musikk. Lynch har faktisk komponert en egen sang med navnet ”Ghost of Love” som han selv synger i filmen.

Inland Empire er Lynch sin første spillefilm etter Mulholland Drive, og det er hans første film som bare er spilt inn på digital video. Lynch har visstnok sagt at han aldri vil bruke vanlig film igjen.

Hva Inland Empire faktisk handler om er litt vanskelig å si. Skuespillerne selv visste det ikke, og det går rykter om at Lynch også er litt i ørska på akkurat det punktet. Når han startet å filme tenkte han ikke på å lage en spillefilm, men bare skrev dialog til forskjellige scener som han delte ut til skuespillerne hver dag under innspillingen. Kontinuitet og rød tråd kunne man se langt etter. Men en handling ble det jo til slutt, eller flere handlinger er nok bedre å si, alt fra en forhekset filminnspilling til menneskesmugling fra Øst-Europa. Lynch klarte også å surre inn litt av sin Rabbits fra 2002, en åtte episoder lang sitcom web-serie om mennesker med kaninhoder som oppholder seg i en leilighet under kraftig regnvær.

I følge David Lynch gjorde Laura Dern sin beste prestasjon noensinne som hovedpersonen i Inland Empire, og han prøvde å få henne nominert til Oscar for beste kvinnelige skuespiller. Men det hjalp kanskje ikke at han promoterte filmen og henne på pressekonferanser sammen med en levende ku!

(Trondheim filmklubb)


Regi:

Med: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton
Lengde: 192 min
Aldersgrense: 15 år
Tema: ,

35mm, DVD
Engelsk
Norsk
  • Tamasa

    Fra €300 per visning.