Irreversibel (2002)

Irréversible

Regissør Gaspar Noé har laget en av de mest kompromissløse og foruroligende filmer som noen sinne er vist på lerretet.

Allerede før lanseringen av Gaspar Noés Irréversible kunne man trygt slå fast at filmen kom til å vekke sterkt blandede reaksjoner. Enkelte publikummere kom garantert til å reagere med avsky på voldsomme scener i filmer, andre ville se at disse scenene er en nødvendig del av verkets livsanskuelse.

Hvorfor skal vi da i det hele tatt gidde å utsette oss for et sånt mørke? Det originale ved Noés siste verk er slik at den nettopp forsøker å skape en motvekt til volden, hevnen og dødens pessimisme. Ved å fortelle historien baklengs beveger filmskaperen oss fra et punkt av den ytterste fornedrelse fram mot berøringspunkter mot håp og intimitet.

Det er en slags alkymi, dette. Noés film begynner i mørk forakt men ender altså i en tandert håp. I et kompositorisk mesterstykke lykkes regissøren i en forvandling, han lager gull av det mørkeste avfall. For meg er det filmens store styrke: at den vikler seg ut av menneskeforakten og peker på mer optimistiske muligheter.

Om regissøren
Gaspar Noé er født i 1963. Han laget kort- og novellefilm før han spillefilmdebuterte med Alene mot alt ( Seul contre tous) i 1998. Filmen ble vinner av kritikeruken i Cannes samme år. Irreversibel ble vist i hovedprogrammet i Cannes 2002.


Regi:

Med: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel, Philippe Nahon
Lengde: 95 min
Aldersgrense: 18 år
Tema:

35mm
Fransk