Jack Be Nimble (1992)

I likhet med spanjolene kan det synes som om new zealenderne har en spesiell forkjærlighet for litt sære filmer, gjerne inspirert av kitsch, camp eller for den slags skyld dårlig smak. Nykommeren Garth Maxwells spillefilmdebut, Jack Be Nimble, karakterisert som brødrene Grimm på syre, beveger seg ufortrødent i grenselandet mellom skrekk og parodi. Med sitt eventyrinspirerte plot, sine endimensjonerte karaktertegninger og bibelske henvisninger, kan Jack Be Nimble lett plasseres innenfor skrekkfilmgenren. Maxwell verdsetter og vektlegger imidlertid filmens ovennevnte bestanddeler så sterkt at man tidvis er i tvil om filmen er en parodi, en utstudert øvelse i dårlig smak eller simpelthen en kunstferdig flopp. Hans to tidligere kortfilmer, homoromansen Beyond Gravity (1989) og Red Delicious (1991), en fantasi om Edens hage, tør gi en rimelig bra pekepinn på unge Maxwells interesseområder.

Jack Be Nimble forteller den voldelige og tragiske historien om det uadskillelige søskenparet Jack og Dora, som smertefullt blir skilt fra hverandre som barn, og tvinges til å vokse opp i ulike fosterhjem. Følsomme Jack blir plassert hos en brutal og sadistisk bondefamilie i en falleferdig rønne langt inne i skogen. Dora derimot, vokser opp i et trygt og borgerlig byhjem hos et velmenende, middelaldrende og barnløst ektepar. Savnet av Jack, samt hennes isolerte og fremmedgjorte liv, gjør likevel at Dora stadig mer desperat føler behovet for å bli gjenforent med sin tapte bror.

Jack Be Nimble er, i likhet med flere av David Lynch’ filmer, en kombinasjon av en overdrevet tåredryppende, romantisk bagatell, og en mørk visjon om ren ondskap, det hele plassert i eventyrets verden. Filmen er som en fiffig blanding av Lynch’ Wild at Heart og et slags vrengebilde av eventyret om Hans og Grete. Lik Sailor og Lula flykter Jack og Dora fra en verden fylt av blod og død for sammen å søke lykken. Som Hans og Grete trekkes de mot huset langt inne i skogen, og som Lula og Sailor forfølges de av ondskapen; Jacks fire grusomme og zombieaktige stesøstre. Når så lykken endelig synes å være innen rekkevidde, er det ikke takket være Jack og Doras biologiske familie, men selvfølgelig Doras overnaturlige evner.

Om Jack Be Nimble er en kalkun, slik noen har hevdet, eller tvertimot et mesterverk, eller kanskje begge deler, er avhengig av øynene som ser.

Bergen Filmklubb

 


Regi:

Med: Alexis Arquette, Sarah Smuts-Kennedy, Bruno Lawrence, Tony Barry
Lengde: 95 min
Aldersgrense: 18 år
Tema:

35mm
Engelsk