kunsten aa vaere syndig.jpg

Kunsten å være syndig (2020)

Møt Ahmed Umar – politisk flyktning, anerkjent kunstner og verdens første åpent homofile sudanske mann.

I 2008 kom Ahmed Umar til Norge som flyktning. Åtte år senere var han ferdig med mastergraden sin på Kunsthøgskolen i Oslo, og i dag er han en anerkjent kunstner. Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen, for da han i 2015 kom ut av skapet på Facebook, var det som den første åpent homofile sudanske mannen i verden – og reaksjonene lot ikke vente på seg. Ahmed møter utfordringer både i Norge og Sudan – hjemme i Sudan blir homofili fortsatt straffet med dødsstraff – men den uredde kunstneren lar seg ikke stoppe så lett, og i Kunsten å være syndig følger vi ham på reise tilbake til fødelandet.

Regissør Ibrahim Mursal har laget et empatisk og nysgjerrig portrett av en enestående skikkelse i norsk kunst og sudansk samfunnsliv. Mens han dokumenterer Ahmed på atelieret, på utstillingsåpning og legevakten etter han er blitt banket opp etter en Pride-marsj, tvinges Ibrahim til å konfrontere sine egne fordommer om maskulinitet og sudansk identitet. Kunsten å være syndig er en reise på tvers av verdener og kulturer som utforsker betydningen av kunst og religion, nasjonal identitet og tilhørighet, seksualitet og kjærlighet.

Omtale: BIFF, Bergen internasjonale filmfestival

Priskategori: Skagerak film. (Du må be om tilgang til prisliste første gang.)

Vil du arrangere et møte med regissør Ibrahim Mursal og/eller aktivist Ahmed Umar forbindelse med visningen? Ta kontakt med NFK.


Regi:

Med:
Lengde: 57 min
Aldersgrense: Tillatt for alle
Tema: ,

DCP, Digital fil
Arabisk, engelsk, norsk
Norsk