Lagaan: Once upon a time in India (2001)

लगान

(Lagaan)

Endelig en Bollywoodfilm på norske kinoer! Importprisvinner fra Bergen internasjonale filmfestival og Oscarnominert for beste utenlandske film.

Champaner, India 1893. Landsbyboerne ser mot himmelen. Den siste monsunperioden var kort og de frykter at innhøstingen skal slå feil på grunn av tørke. Da de vil be provinsens Rajah om å slippe å betale Lagaan – skatt av innhøstingen – til britene, opdager de at den faktisk er blitt fordoblet i stedet. Kaptein Russel er den voldelige og autoritære kommandanten i området. Han utfordrer landbybeboerne til cricketkamp, en sport de ikke kjenner overhodet. Dersom de vinner, vil han ettergi skatt de neste tre årene, taper de blir den tre ganger høyere.

Filmen følger de grunnleggende regler for Bollywoodfilmer – en kvinnelig hovedrolle, sang og dans, men bryter ellers med standardene. Resultatet er verken en hinduversjon av en Hollywood-suksess eller en tåreperse. Selv om dette ikke er en sann historie, gir filmen et godt innblikk i landets historiske periode etter britenes voldelige reaksjon på opprøret i 1857.

Dramaturgien, den velskrevne dialogen og produksjonens tekniske kvalitet har sørget for at denne tre timer og førtifire minutter lange filmen ble årets film i India i fjor.

(omtale fra Bergen Internasjonale filmfestival 2001)

Hva er Bollywood?
Bollywood er en fellesbetegnelse på de fargesprakende sjangerfilmene som produseres i den nasjonale filmbyen i Mumbai. De kalles også for masala-film på grunn av sjangerens krydderblanding av romantikk, komedie, action, fantasy og kitsch – og naturligvis en god porsjon sang og dans.

Tradisjonelt inneholder alle Bollywoodfilmer minst én stjerne, seks sanger og tre dansenummer. Historien kommer gjerne i annen rekke. Sånn har det vært, men en del av Bollywoodindustrien har også begynt å fokusere på solide plot og dypereliggende følelser. Omvendt har også Vesten fått øynene opp for Bollywoodsjangerens egne kvaliteter: Baz Luhrmann var tydelig inspirert av Indias musikal-stil i Moulin Rouge. Mira Nair vant gulløven i Venezia for Bollywood-inspirerte Monsoon Wedding.

Få land kan tillate seg å fnyse av Hollywood, men India kan! Den indiske filmindustrien produserer flere filmer enn noe annet land i verden, inklusive USA – nærmere 900 filmer i året. Og mens amerikansk film fyller 80-90% av filmtilbudet i europeiske kinoer, må Hollywood nøye seg med en markedsandel på knappe 5% i India. Resten står Bollywood for.


Regi:

Med: Aamir Khan, Gracy Singh, Rachel Shelley, Paul Blacksthorne, Suhasini Mulay
Lengde: 224 min
Aldersgrense: 9 år
Tema: , ,

35mm
Hindi