Lornas stillhet (2008)

Le Silence de Lorna

Igjen har Dardenne-brødrene klart å skape et intenst drama om vår tids store spørsmål gjennom det aller enkleste, det aller næreste. .

Lorna er en ung jente fra en liten by i Albania, på leting etter lykken i Vest-Europa, på jakt etter oppholdstillatelse og en mulighet til å starte en forretning sammen med kjæresten hjemmefra, Sokol. Hun er blitt gift med en junky og har på den måten skaffet seg nødvendige dokumenter. Men hennes medsammensvorne i miljøet av organisert kriminalitet ønsker at junkyen skal dø av en overdose slik at Lorna igjen kan bli en omsettelig vare – en som kan selges til den neste gifteklare innvandreren med behov for papirer. Det er penger å tjene på denne trafikken.

Og Lorna er ikke noe uskyldig offer – hun er med på notene og tar seg godt betalt. Vanskelighetene begynner når den narkomane ektemannen ber Lorna hjelpe ham å slutte med dop. Selv om han godt vet at hun har giftet seg med ham rent proforma, ser han på henne som sin eneste sjanse til å komme seg ut av avhengigheten. Også han trenger hennes styrke. Og dermed befinner Lorna seg i press mellom mange grådige aktører – bandelederen Fabio, kjæresten Sokol, junkyen Claudy og den neste ektemannen, som alle venter utålmodig på at Lorna skal gjøre som de vil. Men hva vil hun selv?

Lornas stillhet vant Manusprisen i Cannes og føyer seg dermed inn i rekken av Cannesbelønte Dardenne-filmer: brødrene mottok Gullpalmen både for Rosetta og Barnet.


Regi:
,
Med: Arta Dobroshi, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione
Lengde: 105 min
Aldersgrense: 12 år
Tema: ,

35mm, DVD
Fransk
Norsk
  • Arthaus

    Visninger på DVD/Bluray: 250 kr. Visninger på DCP: 450 kr + mva. Obs! DCP bestilles direkte fra arthaus. Kontakt: annemarte@arthaus.no.

    DCP-ene overføres til kinoene digitalt, med mindre noe annet er spesifisert. Overføringsgebyr ligger på 300 kroner + mva.