Malteserfalken (1941)

The Maltese Falcon

Samuel Spade (Bogart) driver et privatdetektivkontor sammen med Miles Archer. En dag kommer det en flott dame innom kontoret. Hun vil ha hjelp til å spore opp en viss Thursby som visstnok skal ha stukket av med hennes søster. Archer tar oppdraget. Samme kveld blir han funnet drept, skutt ned på kloss hold. Like etter finner politiet liket av Thursby, også han med en kule i brystet. Politiet mistenker snart Spade for mordene. Han har nemlig tidligere hatt et forhold til Archers kone. Kan det hele være arrangert av ham for å kvitte seg med en rival?

Spade bedyrer sin uskyld og begynner selv jakten på morderne. Det viser seg snart at det står mektige forbryterkrefter bak drapene. Det hele greier seg om en forsvunnet gullfalk, en gjenstand så kostbar at enkelte ikke viker tilbake for drap i jakten på den. Gullfalken stammer fra det 15. århundre og var en gave fra Malteserridderne til den spanske kongen. Derav navnet Malteserfalken.
Malteserfalken er et av høydepunktene innen amerikansk filmproduksjon og tåler utallige gjensyn. Her har vi den klassiske filmdramaturgien perferksjonert til fingerspissene. Samtidig yter skuespillerne  maksimalt og den hardkokte dialogen sitter som et skudd.

NFK


Regi:

Med: Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre
Lengde: 101 min
Aldersgrense: 9 år
Tema:

Blu-ray
Engelsk
Engelsk
  • Filmbank

    Bluray/DVD: £100 per visning + mva. Bestilles via NFK.

16mm
Engelsk
Utekstet
  • Filmbank

    Bluray/DVD: £100 per visning + mva. Bestilles via NFK.