Mata (2020)

Rapportene om de katastrofale konsekvensene av avskogingen av Amazonas har en tendens til å stille andre søramerikanske økologiske katastrofer i skyggen. MATA tar for seg en av disse – nærmere bestemt tapet av artsmangfold i det som en gang utgjorde den atlantiske regnskogen på Brasils østkyst. I dag er størstedelen av den unike skogen erstattet av eukalyptustrær som er plantet med maskinell presisjon, og som er i ferd med å tømme skogen for liv. I denne filmen møter vi to menn med ulik bakgrunn som kjemper mot det industrielle skogbruket: Rodrigo, som tilhører Pataxó-folket som har levd i regionen i uminnelige tider, og Etevaldo, som i en alder av 63 fikk utdelt en liten tomt der han kan drive jordbruk i liten skala.

MATA er en intim og aktivistisk dokumentar, regissert av brasilianske Fábio Nascimento og norske Ingrid Fadnes, som tar oss tett på de inspirerende menneskene og de provoserende problemstillingene den skildrer.

Omtale: BIFF.

Ingrid Fadnes er journalist, forsker og oversetter. Hun både skriver, lager radiodokumentar og film. Mellom 2005 og 2017 bodde hun i Mexico, Mellom-Amerika og Brasil, hvor hun jobbet med bonde- og urfolksorganisasjoner. Mata er hennes første film.

Fábio Nascimento er en brasiliansk dokumentarfotograf, filmskaper og komponist. Han jobber for blant annet for National Geographic, Greenpeace, Leger uten grenser, og The New York Times. Mata er hans tredje film.

Arrangementstips:

Den norske regissøren kommer gjerne på besøk til visningen. Ta kontakt med Norsk filmklubbforbund for kontaktinfo, og for mer informasjon om hvordan søke støtte til arrangementet i filmklubben.

,
Regi:
,
Med:
Lengde: 79 min
Aldersgrense: Tillatt for alle
Tema:

DCP, Digital fil
Portugisisk
Engelsk

Det er gratis å vise filmen. Ta kontakt med Filmklubbforbundet for oversending av filmen.