Morvern Callar (2002)

Like før julaften finner Morvern kjæresten sin på gulvet i stuen. Han har tatt sitt eget liv uten annen grunn enn at ”det virket som en naturlig ting å gjøre”. I stedet for å fortelle vennene sine hva som virkelig har skjedd, sier hun at han har dratt sin vei. Senere finner Morvern en roman kjæresten har lagt igjen på pc’en sin, som han gjerne vil ha hennes hjelp til å gi ut post mortem. I stedet bestemmer Morvern seg for å publisere den i eget navn.

Hun lar liket ligge, åpner julepresangene og tar for seg av pengene som kjæresten har etterlatt til begravelsen. Hvorfor skal hun rydde opp i sølet han har etterlatt? I stedet drar hun på en av Glasgows mange puber og drikker seg full.

Mens forlagsredaktørene behandler manuset, drar Morvern på en reise for å komme unna tankene som presser seg på. Hun tar en pause fra supermarkedet hun jobber i, for å stikke sammen med venninnen Lanna til langt mer fordelaktige Ibiza. Her mottar hun et forskudd på boken, og prøver å ta for seg av øyas uteliv. Men Movern blir mer og mer innesluttet og befinner seg i et slags vakuum, upåvirket av omgivelsene.

Lynne Ramsay, som også laget Rottefangeren, er en poetisk filmregissør med et intenst filmatisk uttrykk. I Morvern Callar er det sjelen som pensles opp på det store lerret.

(Oslo Kinematografer)


Regi:

Med: Samantha Morton, Kathleen McDermott, Raife Patrick Burchell, Dan Cadan, Carolyn Calder, Jim Wilson, Dolly Wells, Ruby Milton
Lengde: 97 min
Aldersgrense: 15 år
Tema: ,

DVD, 35mm
Engelsk
Norsk
  • Arthaus

    Visninger på DVD/Bluray: 250 kr. Visninger på DCP: 450 kr + mva. Obs! DCP bestilles direkte fra arthaus. Kontakt: annemarte@arthaus.no.

    DCP-ene overføres til kinoene digitalt, med mindre noe annet er spesifisert. Overføringsgebyr ligger på 350 kroner + mva.