Nära livet (1958)

I sin utforskning av den menneskelige psyke er Bergman stadig på jakt etter de situasjoner hvor vi er nakne og sårbare, bare der faller maskene og vi er oss selv. Med all vår angst og våre fordommer, men for noen er det også et sted hvor uante ressurser av varme og kjærlighet bryter seg frem. I Nära livethar Bergman funnet nettopp et slikt sted, i fødeavdelingen på et større sykehus.

Vi møter tre kvinner, alle gravide, men i helt forskjellige livssituasjoner. Fra den forlovede ungjenta, med en kjæreste som ikke ønsker barnet, til de gifte kvinnene som henholdsvis lever i et gledesløst ekteskap og i et lykkelig et. I et kaldt og klinisk sykehuslandskap, er det opp til de tre kvinnene å finne varme i hverandre. De venter på å føde, men blir selv gjenfødt i de opplevelser dette oppholdet bringer.

Nära livet fikk tre viktige priser på filmfestivalen i Cannes i 1958: Ingmar Bergman fikk regiprisen, Eva Dahlbeck, Ingrid Thulin, Bibi Andersson og Barbro Hiort af Ornäs delte prisen for beste kvinnelige skuespiller, og Ulla Isaksson fikk prisen for beste manus.

Omtale: Cinemateket i Oslo


Regi:

Med: Ingrid Thulin, Eva Dahlbeck, Bibi Andersson, Barbro Hiort af Ornäs, Max von Sydow, Erland Josephson
Lengde: 84 min
Aldersgrense: 15 år
Tema:

Blu-ray
Svensk
Engelsk
  • MPLC

    650 kr + MVA.

    Merk at det for MPLC-filmer ikke er mulig å ta inngangspenger. Kontingent er OK. Filmklubber har lov å annonsere med tittel så lenge det fremgår tydelig at visningen inngår i et filmklubbprogram. (Merk at MPLC-rettigheter gjelder for filmvisninger fra DVD og Blu-ray, ikke fra DCP.)

    OBS: det er egne priser for utendørsvisninger, og for andre typer visninger som er åpne for alle, der dere ikke registrerer medlemmer. Veiledende pris: 2700 kr + mva. Her må Filmklubbforbundet søke MPLC før visningen, så ta kontakt i god tid.

DCP
Svensk
Engelsk

Alle DCP-visninger må godkjennes av SFI, og bør bestilles i god tid før visningen.

  • Svenska Filminstitutet (SFI)

    DCP: 2000 SEK per visning + frakt/overføringsgebyr (det er en fordel å være koblet til MovieTransit).