Oldboy (2003)

올드보이

(Oldeuboi)

Blodig, brutal, banebrytende og briljant, dette er en film som utfordrer både intellekt og sanseapparat. Akkurat som i Kill Bill, som det kan være naturlig å sammenligne den med, er hevn den sentrale drivkraften i Oldboy.

En ganske ordinær mann blir uten forklaring kidnappet og holdt fanget i et rom som best kan beskrives som en kombinasjon av en fengselscelle og et shabby motellrom, i femten lange år. Han får vite at kona er drept og han selv mistenkt for udåden. Han sverger hevn, men aner ikke mot hvem, eller hvorfor. Som tilskuere er vi hensatt til hans perspektiv, og føler uvissheten, angsten og sinnet på kroppen. Når mannen like uforklarlig omsider settes fri, starter den avsindige jakten på svarene – som ender med en vidunderlig troverdig twist.

Oldboy er full av visuelle nyskapninger, støttet av bemerkelsesverdig foto. Lyssettingen, mørk og majestetisk, så vel som musikken, en blodig blanding av vals, tango og tekno, bidrar til filmens overskuddsestetikk. Et særdeles utspekulert hevndrama som bringer den asiatiske thrillersjangeren til nye høyder.

(omtale hentet fra BIFF 2004, noe redigert)

VINNER AV JURYENS STORE PRIS, CANNES 2004


Regi:

Med: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Gang Hye-jung
Lengde: 119 min
Aldersgrense: 18 år
Tema:

35mm, Blu-ray, DVD, DCP
Koreansk
Norsk

Blur-ray har kun engelsk tekst

  • Nonstop Entertainment

    200 euro + mva.