ondskan

Ondskapen (2003)

Ondskan

Ondskapen er basert på den svenske suksessforfatteren Jan Guillous selvbiografiske bestselger ved samme navn. Boken, som ble skrevet alt i 1981, er en moderne klassiker som er trykket i over 700.000 eksemplarer!

– Ondskapen er en fortelling med mange sterke karakterer og komplekse personligheter, sier filmens regissør Mikael Håfström. – Filmens temaer – vennskap, kjærlighet, frigjøring og vold – er like aktuelle og viktige i dag som da boken ble skrevet og den tiden handlingen er lagt til. Internatskolemiljøet er et fascinerende lukket miljø som stadig føles uutforsket på film.

16 år gamle Erik lever i ondskapens og voldens grep både i hjemmet og i skolegården. Når han blir utvist fra skolen på grunn av sin voldelige adferd blir han flyttet til internatskolen Stjärnsberg. Det er Eriks siste sjanse til å ta seg sammen og bryte med sitt gamle liv.

Men på Stjärnsberg kommer han fra asken til ilden. Her er ondskapen satt i system, forkledd under betegnelsen «kameratslig oppdragelse». Dette er en systematisk, og av skolen akseptert, undertrykkelse av de yngre elevene, utøvd av de eldre elevene.

For Erik handler dette om å overleve uten å la seg knekke. Gjennom det sterke vennskapet med romkameraten Pierre får han et nytt bilde av verden rundt seg. Men kan man opponere mot trakasseringen uten å bryte reglene og risikere å bli utvist fra skolen? Kan han beholde sin verdighet uten å dras inn i den sirkel av vold og motvold som truer hans fremtid? Og er det mulig uten at andre i hans nærhet rammes?

Ondskapen er en fortelling om volden og om veien ut av voldsspiralen – men like mye om sterkt vennskap og gryende kjærlighet.

Regissør MIKAEL HÅFSTRÖM startet sin filmkarriere på 80-tallet som manusforfatter til kjente TV-serier som Varuhuset, Storstad og Hassel (som han også regisserte). Han har også skrevet manus til Den sjätte dagen. I 1995 debuterte han som spillefilmregissør med Vendetta som også ble til TV-serie i 1997. I 2001 fikk han sitt store gjennombrudd med Leva Livet som ble nominert til syv Guldbaggar og fikk pris for beste manus.

Produsenten HANS LÖNNERHEDEN har mer enn 20 års fartstid innen svensk filmproduksjon. På 90-tallet har det på spillefilmsiden dreid seg mye om Hamilton og Beck. Han har produsert det store Sjöwall-Wahlöö-prosjektet som inneholdt seks filmer, blant dem Mannen på balkongen (1993), Polismördaren (1994) og Stockholm Marathon (1994). Han har også produsert tre av filmene om Jan Guillous hemmelige agent Carl Hamilton – Fiendens fiende (1990), Vendetta (1995) og Hamilton (1998). Lönnerheden har også vært involvert i et utall andre TV-serier og filmprosjekter.

ANDREAS WILSON som spiller Erik Ponti, er en nykommer til filmlerretet, men har erfaring fra teaterscenen.

LINDA ZILLIACUS som spiller Marja er kjent fra teaterscenen og TV-skjermen i Finland. Hun har spilt i filmene Kuutamolla og History Is Made At Night.

GUSTAF SKARSGÅRD (Otto Silverhielm) spilte senest i den populære TV-komedien Cleo, og på kino var han sist å se i Den osynlige. Han debuterte på filmlerretet i 1989, i Täcknamn Coq Rouge.

HENRIK LUNDSTRÖM (Pierre Tanguy) spilte i Tillsammans, Lukas Moodyssons suksessfilm, og har nylig avsluttet arbeidet med filmatiseringen av Lars Gustafssons roman Yllet som har fått tittelen Sprickorna i muren.

(CTN)


Regi:

Med: Andreas Wilson, Linda Zilliacus, Henrik Lundström, Marie Richardson, Johan Rabeus, Kjell Bergqvist, Gustaf Skarsgård
Lengde: 113 min
Aldersgrense: 15 år
Tema:

DVD
Svensk
Norsk