One False Move (1992)

One False Move er en western. Nesten. Kall den gjerne en western i revers. Her drar The Good, the Bad and the Ugly, Fantasia, Pluto og Ray, hjem fra storbyen tilbake til The Heartland, for å ta det tilbake. Men de er ikke cowboyer på villstrå, de er banditter fra den svarteste ghettoen, to av dem av afrikansk herkomst. Slavene vender tilbake dit de dro fra etter borgerkrigen.

Virkelig geniale thrillere er det få av, og dette er ikke en av dem. Men den kommer farlig nær, særlig tatt i betraktning at den er en langfilmdebut. Det er lett å overse den som nok en neger-med-pistol-film, men rent bortsett fra at 1han bruker kniv, er det mye mer å hente. Den er rett og slett intelligent. Forholdsvis stillferdig er den også, med de selvsagte unntakene med rå og brutal vold.

Når de tre kommer frem drar det hele seg sammen. Byens sheriff, spilt av Bill Paxton, rører for dårlig i grøten, og plutselig koker den over. Showdown at dawn kan en kanskje ikke kalle det, men at det brygger opp til et oppgjør er sikkert. Denne perlen av en film ble fullstendig oversett av norske importbyråer, men den fortjener å nytes av mange. Derfor: Møt opp.

(omtale fra Trondheim Filmklubb)


Regi:

Med: Bill Paxton, Cynda Williams, Billy Bob Thornton, Michael Beach
Lengde: 105 min
Aldersgrense: 15 år
Tema: ,

35mm
Engelsk