Over grensen (1987)

Som To Mistenkelige Personer er Over Grensen en film om et dobbeltdrap fra virkeligheten. Det jødiske ekteparet Jacob og Rakel Feldmann forsøkte under andre verdenskrig å flykte til Sverige ved hjelp av to norske grenseloser fra hjemmefronten. Begge ble drept av grenselosene, som stjal pengene og eiendelene deres. De dumpet også likene i et tjern.

Dette skrev Sigurd Senje om i dokumentarromanen Ekko fra Skriktjenn (1983). Da likene fløt opp i mai 1943, var interessen for å finne gjerningsmennene relativt liten. Etter at man slo fast at de to var jøder, ble etterforskingen lagt på is. Etter krigen ble saken gjenopptatt, men igjen henlagt. I 1947 kom den opp på ny. Da ble de to tiltalte frifunnet for drap – til tross for at begge tilsto. Flere ledende skikkelser fra Milorg vitnet i grenselosenes favør, fordi fluktruten sto i fare for å bli kompromittert.

Dette er også kjent som Feldmann-saken. I filmen spiller Bjørn Sundquist journalist Arnfinn Madsen, noe som ga ham en Amanda-pris som beste mannlige skuespiller i 1987. I andre ledende roller var Sverre Anker Ousdal, Ingerid Vardund og Finn Kvalem. Filmen var regidebuten til Bente Erichsen, som også skrev manus og produserte. Hun laget året etter barnefilmen Folk og røvere i Kardemomme by, og var også produsent på en rekke filmer for andre. Dette inkluderte regissører som Anja Breien, Lasse Glomm og Unni Straume. Sammen med Glomm og Oddvar Bull Tuhus drev Erichsen Marcusfilm, oppkalt etter Marcus Thrane. I 2020 ble hun tildelt Amandakomiteens ærespris.

Det har vært laget mange filmer om andre verdenskrig i Norge. Feldman-saken ble spesielt kontroversiell, og ble møtt med fornyet interesse etter Over grensen. I boken Det store tivoli: film og kino i Norge kaller Sigurd Evensmo den for «et dokumentarisk krigsdrama med inspirasjon fra Costa-Gavras politiske thrillere, i dette tilfelle med kritikk av krigs- og efterkrigsjustis». Musikken var ved Nissa Nyberget, mens Rolf Håan hadde hovedansvaret for foto.


Regi:

Med: Bjørn Sundquist, Sverre Anker Ousdal, Ingerid Vardund, Finn Kvalem, Inger Lise Rypdal
Lengde: 88 min
Aldersgrense: 12 år
Tema:

Blu-ray
Norsk
Norsk, Engelsk
  • Norsk Filmdistribusjon

    DCP: 1000 kr + mva+ overføringsgebyr på 250 kr
    DVD/BD: 800 kr+mva
    Andre formater: 750 kr+mva
    Nyere kinotitler på DCP kan bestilles via Filmklubbforbundet eller direkte fra byrået (sett oss gjerne i kopi): Kontakt:  martin.svalastog@norskfilmdistribusjon.no.