Sansenes rike (1976)

愛のコリーダ

(Ai no koriida)

Vi befinner oss i Japan på 30-tallet. Sada er den nye piken i huset til bordellmammaen Toku, hvor hun skal jobbe for å betale ned ektemannens gjeld. Tokus virile ektemann Kichi får raskt øynene opp for Sada, og de innleder et til først svært frivolt forhold. Et forhold som blir mer og mer intenst, nærmeste en besettelse. Sada utvikler etterhvert en avhengighet etter Kichi, og penisen hans, og tåler ikke at han har sex med andre. Hun tar gradvis mer og mer kontroll over deres seksuelle aktiviteter og livet hans generelt, noe han villig lar henne gjøre. Sammen utforsker de nær sagt alle irrganger i den seksuelle verdenen, noe som leder dem over til sadomasochistiske aktiviteter hvor Sada fortsatt er den dominerende part. Utfallet av deres seksuelle reise blir etterhvert klart, og synes uunngåelig.

Sansenes rike er en film om besettende kjærlighet, hvor begjæret etter kjærlighet og døden er det samme begjæret, og den samme gleden. Det mest sjokkerende med filmen er at den er basert på en sann historie, og kvinnen som er utgangspunktet for Sada er en kjent og populær figur i Japan. Naturlig nok er dette en film som ble svært omdiskutert da den kom i 1976, og selv om den raskt fikk status som et erotisk mesterverk har den hatt problemer med sensuren i flere land. Etter visningen under Berlin filmfestival ble den beslaglagt av politiet og holdt tilbake i 18 måneder før den ble tillatt, og her i Norge ble den først tillatt i år 2001, etter en runde hos Klagenemda for film og videogram. Til tross for at dette er en 25 år gammel film fortsetter den altså å skape like sterke følelser hos kritikere og publikum den dag i dag.

Om regissøren:
Nagisa Oshima er en av de mest markante og kjente filmskapere i Japan. Før han ble verdenskjent for Sansenes rike i 1976 hadde han laget et tjuetalls filmer, hvorav titler som Koshikei (1968), Shonen (1969), Tokyo senso sengo hiwa (1970) og Gishiki (1971) er de mest kjente. Han fulgte opp suksessen med Lidenskapenes rike (Ai no borei) i 1978, og han bidro til filmens hundreårsjubileum med Nagisa Oshima’s 100 years of Japanese Cinema i 1994. For det brede publikum er han nok mest kjent for filmen Merry Christmas Mr. Lawrence (1982) hvor David Bowie spiller hovedrollen. Hans hittil siste film Tabu (1999), har nylig fått kinodistribusjon i Norge.

(Omtale hentet fra Arthaus)


Regi:

Med: Tatsuya Fuji, Eiko Matsuda
Lengde: 104 min
Aldersgrense: 18 år
Tema: , ,

35mm, DVD, DCP
Japansk
Norsk
  • Nonstop Entertainment

    200 euro + mva.