schindler

Schindlers liste (1993)

Schindler's List

Steven Spielbergs Schindlers liste er den utrolige, men sanne historien om hvordan ett menneske klarte å redde over tusen polske jøder under andre verdenskrig. Filmens hovedperson er den katolske krigsmillionæren Oskar Schindler, som utvikler seg fra å være en av nazistenes sterkeste støttespillere til å risikere sitt eget liv for å redde krigens tapere. Filmen var nominert til elleve Oscar og ble tildelt syv etter å ha gått sin seiersgang verden over i 1993.

Oskar Schindler
Schindlers liste bygger på den tyske forretningsmannen Oskar Schindlers liv. På begynnelsen av andre verdenskrig var Schindler en av nazistenes ivrigste spyttslikkere. Han startet en emaljefabrikk i Polen med det mål for øye å tjene seg rik på jødene, men hans innstilling endret seg radikalt i løpet av krigen.

Nettopp det at Schindler ikke er noen edel helt i tradisjonell forstand, men derimot startet sin karriere som kyniker med menneskelige laster som alkoholmisbruk og grådighet, gjør ham interessant. Hva som fikk Schindler til å endre sin innstilling til mennesker så dramatisk er et spørsmål Spielberg klokelig lar stå åpent. Den eneste som kunne gitt et troverdig svar på det spørsmålet er vel hovedpersonen selv. Oskar Schindler døde imidlertid i 1974 og ble gravlagt i Israel etter eget ønske.

Jødisk regnskapsfører
Schindler trengte en regnskapsfører i fabrikken sin og ansatte jøden Itzhak Stern. Under det påskudd at de trengte arbeidskraft satte Schindler og Stern opp en liste over nærmere 1100 polske jøder, «Schindlers liste». På mirakuløst vis ble disse jødene – menn, kvinner og barn- reddet ut fra konsentrasjonsleire der gasskamrene ventet.

Dokumentarstil
Spielberg har laget hele den tre timer lange filmen i svart-hvitt. Han avstår fra overdådige effekter og bruker mye håndholdt kamera. Denne stilen gir filmen et dokumentarisk preg, og understreker det faktum at filmen er basert på en sann historie. I dette tilfellet er den sanne historien så spennende og så rystende i seg selv at spesialeffekter blir overflødig.

Mange av scenene er filmet på stedene der hendelsene faktisk utspilte seg, og flere av personene som ble reddet ut fra konsentrasjonsleirene med Schindlers hjelp medvirker i filmen.

Historisk dokument
Schindlers liste er et gripende historisk dokument over andre verdenskrigs grusomheter. De makabre krigshandlingene trekkes frem i lyset på en måte som gjør det umulig å glemme dem, og det er også Spielbergs intensjon med denne filmen. Samtidig skildres medmenneskelighet, samarbeid og glede på en fin, varm måte.


Regi:

Med: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagalle, Embeth Davidtz, Beatrice Macola, Michael Gordon
Lengde: 195 min
Aldersgrense: 15 år
Tema: , ,

DVD, Blu-ray
Engelsk
Norsk
  • SF Studios