Screaming Masterpiece (2005)

Gargandi snilld

Ari Magnusson kan stå inne for tittelen på sin unike musikkdokumentar; det er ikke mindre enn 1000 års islandsk musikkhistorie han tar for seg – selv om han unektelig konsentrerer seg mer om de siste 5 år enn de 995 foregående.

Hvordan kan det ha seg at den lille sagaøya med under 300.000 innbyggere kan klekke ut det ene internasjonale musikknavn etter det andre? Kanskje er det fordi de ikke har annet å gjøre enn å drikke og slå på tromme påstår noen, mens Björk mener at islendingene har måttet finne opp musikken på nytt – fordi de ikke hadde noen instrumenter. Filmen fokuserer også på islendingenes nære forhold til egen historie, og hvordan hele øyas naturlandskap er en inspirasjonskilde for unge kunstnere.

Vi møter kreti og pleti av Islands mest betydelige musikere; Björk, Sigur Rós, Múm, Slowblow, Sjón og Mugison – men også mer obskure ting som et band bestående av fire organister (Apparat Organ Quartet), en xylofon laget av stein og arkivopptak av en meget ung Björk Gudmundsdóttir. Screaming Masterpiece er en guidet tur i oppfinnsomhetens musikalske landskap, og er nok det nærmeste vi kommer den ultimate islandske konserten.


Regi:

Med: Steindór Andersen, Hilmar Örn Hilmarsson, Björk, Mínus, Sigur Rós
Lengde: 88 min
Aldersgrense: Tillatt for alle
Tema: ,

35mm, DVD