Shadows of Forgotten Ancestors (1965)

Тіні забутих предків

(Tini zabutykh predkiv)

Sergej Paradjanov videreførte stumfilmgeniet Aleksandr Dovzhenkos naturmystikk og avantgardepoesi inn i fargefilmtiden og skapte et helt unikt verk i filmhistorien: En universell fabel om kjærlighet og død, men samtidig en fantasmagorisk hyllest til lokal folklore i Karpatene.

Filmens handling foregår et tidløst sted blant Hutsul-folket i de dype skogene i dagens Ukraina. Unge Ivan forelsker seg i den sensuelle Marichka. Skjebnen, tragedien, fantasien, de dype skogene og de dype følelsene fletter seg sammen, for Marichka er datteren til mannen som myrdet Ivans far – og lokal trolldom hjelper til med å bringe historien til uventede steder før den eksploderer i en sensuelt eksperimentell form.

I likhet med Dovzhenko ble Paradjanov anklaget for statsskadelig formalisme og dermed svartelistet. I perioden 1968-80 fikk han ikke lage en eneste film (han satt i fengsel i mange av de årene) – og har etter manges mening aldri siden laget en så vill og vakker film som denne. Men det er det heller ikke mange andre filmskapere som har.

Omtale: Det Danske Filminstitut

,
Regi:

Med: Ivan Mikolajchuk, Larisa Kadochnikova, Tatyana Bestayeva, Spartak Bagashvili
Lengde: 97 min
Aldersgrense:
Tema: , ,

Digital fil, DCP
Ukrainsk
Engelsk