Skammen (1968)

Etter å ha blitt forført av nasjonalsosialismen i unge år, bestemte Bergman seg for «aldri mer politikk». Men i Skammen bryter han dette forsettet, det kan ikke være noen tvil om at det er den pågående konflikten i Vietnam som har påvirket utformingen av filmen. Ikke direkte som en kommentar til krigens årsaker, men som en illustrasjon på  hvordan menneskelighet og sivilisasjon forsvinner i krigens grusomme dragsug.

Et musikerektepar flykter fra krigens redsler på fastlandet og søker tilflukt på en øy. Orkesteret deres er oppløst, kanskje som et bilde på kunstens maktesløshet ansikt til ansikt med krigens primitive og totalitære estetikk. Etterhvert som dens realiteter rykker nærmere forandres forholdet mellom de to, uskylden forsvinner og skammen trer inn.

Filmen vakte i sin tid sterk debatt fordi Bergman vegret å ta parti, begge sider er ansiktsløse redskaper for en ullen ideologi. Det kritikerne ikke så var at det var nettopp dette som gjorde filmen universell, problemstillingene, konfliktene, ydmykelsene og maktspillet er de samme i alle kriger.

Omtale: Cinemateket i Oslo.

Regi:

Med: Liv Ullmann, Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Birgitta Valberg, Sigge Fürst, Hans Alfredson
Lengde: 103 min
Aldersgrense: 15 år
Tema:

Blu-ray
Svensk
Engelsk
  • MPLC

700 kr + MVA. (Obs: dette er ny pris fra 2024).

Merk at det for MPLC-filmer ikke er mulig å ta inngangspenger. Kontingent er OK. Filmklubber har lov å annonsere med tittel så lenge det fremgår tydelig at visningen inngår i et filmklubbprogram. (Merk at MPLC-rettigheter gjelder for filmvisninger fra DVD og Blu-ray, ikke fra DCP.)

OBS: det er egne priser for utendørsvisninger, og for andre typer visninger som er åpne for alle, der dere ikke registrerer medlemmer. Veiledende pris: 2700 kr + mva. Her må Filmklubbforbundet søke MPLC før visningen, så ta kontakt i god tid.

DCP
Svensk
Engelsk

Alle DCP-visninger må godkjennes av SFI, og bør bestilles i god tid før visningen.

• Svenska Filminstitutet (SFI)

DCP: 2000 SEK per visning + frakt/overføringsgebyr (det er en fordel å være koblet til MovieTransit).