Smaken av kirsebær (1997)

طعم گيلاس

(Ta’m-e gīlās...)

Hovedpersonen i dette humanistiske dramaet, herr Badii, drives av tanken om at han skal ta sitt eget liv. Han kjører rundt på den iranske landsbygda og spør tilfeldig forbipasserende om de mot god betaling er villig til å begrave ham hvis han lykkes med planen. Her Badii får avslag fra flere, helt til han møter en gammel mann som sier seg villig til å hjelpe, men først vil mannen fortelle en historie om den gangen han selv prøvde å begå selvmord.

Det gåtefulle er et viktig element i flere av Kiarostamis filmer. Herr Badiis bakgrunn og hans begrunnelse for å begå selvmord forblir uklar for oss. Filmen blir derfor mer åpen for publikums tolkninger. Smaken av kirsebær er bygget over en rekke samtaler bestående av spørsmål og svar. I filosofisk henseende har Kiarostami laget et sokratisk stykke film, hvor spørsmålene er viktigere enn svarene.

I en tid der spesialeffekter og markedsføring synes å bli stadig viktigere for å dekke over filmers mangel på historie og karakter, fremstår Kiarostami som en av filmens store kunstnere og humanister. Han er en regissør som skildrer sine karakterer med varme og respekt, og bruker sine «små» filmer til å reise viktige spørsmål. Smaken av kirsebær behandler et dystert og tabubelagt emne med et filmatisk håndlag som er forfriskende og overraskende lett og klarsynt. Det er en vakker og sympatisk film om et vanskelig tema.

Filmen fikk Gullpalmen i Cannes sammen med den japanske filmen Ålen i 1997. Det samme året mottok regissøren UNESCO-prisen ved filmfestivalen i Venezia.

[Silje Birknes]
Trondheim Filmklubb


Regi:

Med: Homayon Ershadi, Abdolrahman Bagheri, Afshin Khorshid, Safar Ali Moradi, Mir Hossein Noor
Lengde: 99 min
Aldersgrense: 12 år
Tema:

35mm, DVD
Persisk
  • Internasjonal salgsagent

    Rettigheter må skaffes fra utlandet. Pris etter avtale, som regel kostbart, over 200 euro + mva. Ta kontakt for mer info.