Støv på hjernen (1959)

Vi befinner oss på slutten av 1950-tallet, midt i husmoryrkets og ekteskapsinstitusjonens gylne tidsalder. Husmoren Randi har sammen med sin mann flyttet inn i en nyetablert drabantby som befolkes av en mengde pliktoppfyllende og salmiakktørstige husmødre. Den sosiale kontrollen er steinhard, og nåde den som glemmer vaskedagen sin.

Imidlertid opplever ektemennene at det kan bli for mye av det gode. De føler seg nærmest vasket ut av huset og inn i armene på forståelsesfulle vamper (eller enslige kontordamer). For å redde ekteskapet danner de forsmådde hustruer en forening – Radikale husmødres forening – som er tenkt som et alternativ til det stedlige husmorlag.

Støv på hjernen er en filmatisering av Eva Ramms bok med samme navn. Både boka og filmen var formidable suksesser da de kom. Riktignok skal husmorforbundet har reagert på det de opplevde som latterliggjøring av husmorarbeidet. Heller ikke feministene var helt fornøyde; hvis man først skulle sette fingeren på kvinnens posisjon i samfunnet kunne man vel funnet en annen løsning for kvinnen enn at hun skaffet seg en svart neglisjé.

(Tromsø filmklubb)


Regi:

Med: Inger Marie Andersen, Odd Borg, Kari Diesen, Wenche Foss
Lengde: 95 min
Aldersgrense:
Tema:

DCP, 16mm, Blu-ray
Norsk
  • Norsk Filmdistribusjon

    DCP: 1000 kr + mva+ overføringsgebyr på 250 kr
    DVD/BD: 800 kr+mva
    Andre formater: 750 kr+mva
    Nyere kinotitler på DCP kan bestilles via Filmklubbforbundet eller direkte fra byrået (sett oss gjerne i kopi): Kontakt:  martin.svalastog@norskfilmdistribusjon.no.