Sympathy for Mr. Vengeance (2002)

복수는 나의 것

(Boksuneun Naui Geot)

«Jeg er et godt menneske,» uttaler døvstumme Ryu i Sympathy for Mr. Vengeance. Like fullt: I løpet av filmen kidnapper han et lite barn. Han gjør det fordi han prøver å redde livet til søsteren sin, og det koster penger – penger han ikke har. Kidnappingen går ikke som planlagt, og snart er noen ute etter å ta Ryu.

I første del av sin trilogi av filmer om hevn griper Park Chan-wook tak i en rekke vanskelige og fundamentale problemstillinger: Hva gjør en handling god? Eller ond? Hva hvis en handling var ment å være god, men avstedkommer onde resultater? Og hva kan få et menneske til å bryte med sine moralske prinsipper? Det høres kanskje ut som en tykk, tørr avhandling, og det er nettopp det som er spennende med Park som regissør: at han ut av et eksistensielt og filosofisk utgangspunkt makter å lage en nervepirrende og rørende thriller, stappfull av overraskelser.

Filmen inneholder også flere svært voldelige og ubehagelige scener, men de står i en kontekst og oppleves ikke som unødvendige. Dette er en film du bare må se, og som du ikke glemmer med det første.

Park Chan-wook (f. 1963) fra Sør-Korea er en av verdens mest anerkjente nålevende regissører. Han har regissert en lang rekke visuelt spektakulære og drivende filmer, og fikk et gjennombrudd med JSA: Joint Security Area (2000) og Oldboy (som han vant Grand Prix for i Cannes i 2003). Tematisk er hevn ofte en sentral drivkraft hos mange av hans karakterer.

(Film fra Sør)


Regi:

Med: Song Kang-Ho, Shin Ha-gyun, Bae Du-na, Im Ji-eun
Lengde: 122 min
Aldersgrense: 15 år
Tema: , ,

DVD
Koreansk
Norsk
  • Arthaus

    Visninger på DVD/Bluray: 250 kr. Visninger på DCP: 450 kr + mva. Obs! DCP bestilles direkte fra arthaus. Kontakt: annemarte@arthaus.no.

    DCP-ene overføres til kinoene digitalt, med mindre noe annet er spesifisert. Overføringsgebyr ligger på 350 kroner + mva.