the magnificent andersons

The Magnificent Ambersons (1942)

The Magnificent Ambersons var Orson Welles’ andre film. Her skildrer han slektsdynastiet Ambersons fall fra ære og rikdom i småbyen Midwall på 1870-tallet. På høyden av sin makt er de snobbet til fingerspissene. Da datteren i huset forelsker seg i fattiggutten Eugeene Morgan nektes hun å ha noe med ham å gjøre. Siden arbeider Morgan seg opp, men forblir alltid en oppkomling i familien Ambersons øyne. Først da familieformuen ødsles bort, innser George Amberson til slutt hvor forfengelig og arrogant slekten hans har opptrådt. Men da er det for sent.

Denne historien var basert på en bestselger av forfatteren Booth Tarkington, som fikk Pulitzer-prisen for den i 1919. Welles hadde selv arbeidet med flere andre idéer, men fikk ikke gjennomslag for disse hos filmselskapet RKO. De var svært skeptiske til Welles etter at Citizen Kane hadde gått med et solid underskudd. Da telte ikke eventuelle kunstneriske resultater. Samarbeidet med RKO skulle bli en katastrofe. Welles’ ferdige versjon av filmen var på 2 timer og 11 minutter. Mens Welles var i Brasil for å spille inn sin tredje film All Is True, raserte RKO bokstavelig talt filmen. Filmen ble kuttet ned med over førti minutter. RKO hyret til og med en regissør for å spille inn en ny slutt. Da Welles kom tilbake fra Brasil fikk han og staben hans 24 timer på å komme seg ut av kontorene sine. Filmselskapet beslagla til og med opptakene til hans tredje film. Han fikk dem aldri tilbake.

I Orson Welles’ øyne var RKO sin versjon av The Magnificent Ambersons en ødelagt film. Den versjonen av filmen som ble sluppet ble heller ikke noen suksess. I ettertid er filmen blitt delvis rehabilitert. Den første halvparten av filmen er blitt stående slik Welles laget den. Dette gjelder også enkelte andre scener, alt i alt er dette nok til å gjøre The Magnificent Ambersons til en interessant og severdig opplevelse.

Erik Larsen
Cinemateket i Trondheim


Regi:

Med: Joseph Cotten, Dolores Costello, Agnes Moorehead, Tim Holt, Anne Baxter
Lengde: 88 min
Aldersgrense:
Tema:

16mm
Engelsk
Utekstet