Tystnaden (1963)

Dette er den tredje filmen i en trilogi som begynte med Som i et speil, og fortsatte med Nattverdsgjestene.

Med tanke på trilogiens religiøse tema er det kanskje naturlig å tolke tittelen som en allusjon til den kristne Guds fravær. Men ser man på filmens handling, kan man også forstå Tystnaden som et begrep for den type kvelende taushet som oppstår i et forhold der partene ikke makter å kommunisere.

Filmen handler om Anna, sønnen Johan, og Annas eldre søster Ester, som er på vei hjem etter et lengre utenlandsopphold. På grunn av Esters sykdom – det antydes at hun er dødssyk – blir de nødt til å avbryte reisen. De går av toget i en by i Sentral-Europa og tar inn på et hotell. Konflikten ligger i det spente forholdet mellom den livsglade Anna og den syke Ester. Ester er sjalu på Annas vitalitet og tar det ut gjennom å prøve å kontrollere henne. Anna føler, på sin side, at hun blir kvalt av søsterens tungsindighet, og bruker sin livslyst til å gjøre opprør mot alt hva søsteren står for. Disse sterke motsetningene gjør dem ute av stand til å kommunisere, og resultatet blir en voldsom spenning som kommer til uttrykk gjennom tausheten.

Tystnaden ble i sin tid kritisert for å være både anti-feministisk og pornografisk, og fikk av den grunn problemer med sensuren. Andre seere ser derimot som en av Bergmans mest stringente filmer, med en intensitet og et ubehag som sitter i lenge etterpå.

(Cinemateket i Oslo)


Regi:

Med: Euardis, Ingrid Thulin, Gunnel Lindblom, Jörgen Lindström, Håkan Jahnberg, Birger Malmsten, Eduardo Gutierrez, Lissi Alandh, Leif Forstenberg, Nils Waldt, Birger Lensander, Eskil Kalling, Karl-Arne Bergman, Olof Widgren
Lengde: 92 min
Aldersgrense: 12 år
Tema:

DCP, Blu-ray
Svensk
Norsk
  • Svenska Filminstitutet (SFI)

    DCP: 2000 SEK per visning + frakt/overføringsgebyr (det er en fordel å være koblet til MovieTransit).