Viridiana (1961)

Viridiana var Buñuels første filmproduksjon på spansk jord etter at han rømte landet i 1938. Men den notoriske satiren ble konfiskert av Franco-regimet før den nådde kinolerretet, med den begrunnelsen at den undergravde kirkens stilling i det dypt katolske landet. Buñuel greide likevel å smugle ut et par kopier til sitt nye hjemland, Frankrike, og da filmen fikk Gullpalmen i Cannes samme året fikk den også distribusjon på verdensbasis.

I filmen møter vi Silvia Pinal som den aspirerende nonnen Viridiana som besøker sin onkel like før hun skal inaugureres i nonneklosteret. Men i den vevre, blonde skapningen ser onkelen sin avdøde hustru, og han blir besatt av begjær. Han forsøker å forføre henne ved å lure i henne alkohol, men får så dårlig samvittighet av sin handling at han begår selvmord. Siden hun er onkelens eneste arving, får Viridiana skylden for hans død og må forlate klostertilværelsen.

At Viridiana ble møtt med sterke reaksjoner fra den katolske kirken er kanskje ikke så rart. Skyteskiven i filmen er utvilsomt den katolske kirken i Spania, og dens manglende moralske mot stilt overfor et hjerteløst regime. Men heller ikke de kuede, fattigfolket, blir skånet for Buñuels nådeløse blikk. Som i øvrige filmer av Buñuel, blant annet Los olvidados, ser vi de fattige som heslige, selvgode individer som er ribbet for verdier gjennom en uverdig tilværelse. Viridianahuskes kanskje best for fattigfolkets middagsselskap i hovedhuset, en nesten blasfemisk hentydning til Jesus siste måltid (maleriet kan ses i bakgrunnen).
Omtale: Cinemateket

,
Regi:

Med: Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, Margarita Lozano, Victoria Zinny
Lengde: 91 min
Aldersgrense: 15 år
Tema: ,

Blu-ray
Spansk
Engelsk
  • Tamasa

    Fra €300 per visning.