Trenger filmklubben din noen tips til høstprogrammet?
Synes du det er tidlig å tenke på løvet som faller, Halloween og jul? Filmklubber ligger ofte i forkant med planleggingen sin, og mange klubber planlegger høsten nå. Her er noen tips til filmer å vise.
Kortfilmen kommer
Hvert år lager Filmklubbforbundet en kortfilmpakke med norske kortfilmer som vi plukker fra øverste hylle – Kortfilmfestivalen i Grimstad. Denne kortfilmpakken og tidligere pakker kan filmklubbene vise gratis. Kanskje dere vil invitere noen av kortfilmskaperne også? Hvilke filmtitler 2023-pakken vil inneholde, blir klart over sommeren.
Vi jobber også med to kortfilmpakker for de minste. Én pakke med utvalgte animerte kortfilmperler fra hele verden, og én pakke med samiske kortfilmer for barn. Også disse pakkene kan vises gratis i klubbene.
Eller hva med kortfilm fra Nord-Norge? I samarbeid med Tromsø internasjonale filmfestival kan vi tilby kortfilmprogrammet Film fra Nord til filmklubbene.
Latvisk film til klubbene
I samarbeid med Riga internasjonale filmfestival presenterer vi noen langfilmer som kan vises i klubbene gratis. Filmene tilbys gjennom et prosjekt som har støtte fra EØS, så det ikke mulig å ta inngangspenger for disse visningene. Filmene er teksten på norsk.
My Favourite War (Mans mīļākais karš, 2020, Ilze Burkovska-Jacobsen). En sterk vitnefortelling om hvordan det var å vokse opp i sovjetisk-dominert Latvia under den kalde krigen. Aldersgrense: 12 år.
Lame-os (Tizlenes, 2021, Marta Elina Martinsone). Trailer. Tenåringskomedie om tre jenter som snart er ferdige med skolegangen, og som helt på tampen bestemmer seg for å bli de mest populære jentene på skolen. En morsom, fargerik og nostalgisk musikal om vennskap.
Jacob, Mimmi og de snakkende hundene (Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi, 2019, Edmunds Jansons). Barnefilm om Jacob, som drømmer om å bli arkitekt. Sammen med sin sjefete kusine Mimmi, og en gjeng snakkende hunder finner de ut at de skal stoppe byggingen av en høyblokk like ved den lokale parken. basert på boka Dog Town av Luize Pastore. Aldergrense: 7 år.
Det vil også være med noen latviske kortfilmer i den nye pakken med kortfilmer fra hele verden.
Halloween 31. oktober
Robert Eggers (The Vvitch, The Lighthouse) jobber for tiden med en ny-filmatisering av Nosferatu. I mellomtiden er Halloween en glimrende anledning til å vise original-Nosferatu fra 1922. Kanskje som en stumfilmkonsert? Vi kan også tilby en videointroduksjon (17 minutter) av Stacey Abbott fra Universitet i Roehampton som kan vises på lerretet før filmen starter. (Introduksjonen er på engelsk.)
Carnival of Souls – lavbudsjetts-skrekkfilm med fantastisk mystisk stemning, som er blitt sammenlignet med Jakobs Ladder. Montages beskriver filmen slik: En bil med jenter blir utfordret til kappkjøring av en bil full av gutter. På vei over en bro blir jentenes bil presset gjennom rekkverket og havner i elva. Kun en av jentene kommer seg ut. Traumatisert av ulykken legger hun ut på landeveien for å starte livet sitt på nytt. Men noe er veldig, veldig galt …
Night of the Living Dead – 4K restaurering. En klassiker innen zombiefilmsjangeren – da filmen kom ble den særlig beundret for sine cinematiske mord, innvollsgnafsing, lemlestelse og uendelige horder med ustoppelige levende døde. Etter dagens standard er imidlertid splattereffektene moderate, men filmen har likevel beholdt evnen til å sende frysninger nedover ryggen på publikum.
Halloween-filmer for barn
Heksene (1990) og (2020). Både den originale 90-talls-filmatiseringen av Nicolas Roeg, og ny-filmatiseringen av Robert Zemeckis fra 2020 har gjort Roald Dahls Heksene til en populær akkurat-passe-skummel film for barn rundt Halloween-tider. Begge filmene har aldersgrense 9 år.
Spirited away – Chihiro og heksene (2001). En fantastisk tegnefilm, laget av Hayao Miyazaki, en av vår tids fremste animatører. Filmen handler om den lille jenta Chihiro som flytter til landet med foreldrene, Akio og Yūko. Under flyttingen kjører de seg vill og oppdager en tunnel, og av ren nysgjerrighet går de inn, uvitende om at den faktisk er en inngang til åndeverdenen. Det er mye å se og gjøre der, men ikke like lett å dra igjen.
Jul
Julefilm har blitt en sterk og rikholdig tradisjon i filmklubbene, og filmer som Die Hard, Fanny og Alexander og Jul i Mummidalen er gode gjengangere. Her er i noen flere alternativer:
Mongoland (2001, Arild Østin Ommundsen). Vi er i Stavanger på lille julaften, og Pia har kommet hjem for å finne kjæresten sin. Som Birger Vestmo skrev om filmen da den hadde 20-årsjubileum og relansering: «Det føles som den nærmest sprekker av skaperkraft og innsatsvilje, kanskje i visshet om at den ble laget på dugnad for knapper og glansbilder, og at teamet måtte kjempe en hard kamp mot den etablerte filmbransjen for i det hele tatt å få filmen vist på kino (og i dag hadde de nok vært helt nødt til å endre tittelen).»
Andre alternative julefilmer der det fortsatt er litt uavklart hvem som har rettighetene (men vi jobber med saken!)
Tokyo Godfathers (2003 Satoshi Kon) På julaften finner tre hjemløse en forlatt baby. De bestemmer seg for å ta til seg barnet, og legger ut på jakt etter barnets foreldre. Jakten bringer dem rundt i et vinterlig Tokyo, og de møter alskens mennesker på veien. Dette er en rørende, og noe ukonvensjonell julefilm. (Skriver Verdensteatret i Tromsø).
Carol (2015 Todd Haynes) Selv om den på overflaten ikke selger seg som en julefilm, er det likevel en film som klarer å fange gleden og melankolien ved juletiden. Filmen er basert på The Price of Salt av Patricia Highsmith, og handler om Therese (Rooney Mara) som jobber i et varehus på Manhattan på 50-tallet. Hun drømmer om et bedre liv, når hun møter Carol (Cate Blanchett), en elegant og forlokkende kvinne, fanget i et ulykkelig ekteskap. Rettigheter: MPLC.