Filmklubbpris til fotograf-film på TIFF

jagstannartidenTromsø internasjonale filmfestival ble også i år avsluttet med ny publikumsrekord og som vanlig var de mange filmklubbarrangementene med på å prege festivalen.

Seks priser ble delt ut under festivalavslutningen  og den internasjonale filmklubbprisen, Don Quijote prisen, gikk i år til den svenske filmen Jag stannar tiden av Gunilla Bresky. Juryen som besto av Cristiane de Albuquerque Cavalcanti Jacobsen fra Tromsø, Raj Gongaju fra Nepal og Mediouni Med. Chokri fra Tunisia var enstemmig i sin avgjørelse og sa blant annet dette i sin begrunnelse: – Denne filmen er en vakker, presis og poetisk leksjon fra en av de mest tragiske periodene i verdenshistorien, fortalt gjennom ordene og øynene til den ukjente Vladislav Mikosja (…) Dette er en vakkert laget dokumentar som gjør sterkt inntrykk, som både snakket til og rørte ved våre hjerter. Juryen ga også hederlig omtale til Nebraska, av Alexander Payne.

Hovedprisen, Aurora prisen, gikk til The Tale of Iya, av Tetsuichiro Tsuta og FIPRESCI-prisen, den internasjonale kritikerprisen, gikk til Ida (Danmark/Polen) av Pawel Pawlikowski. Den Norske Fredsfilmprisen gikk til den palestinske filmen Omar, av Hany Abu-Assad. Vinneren av Tromsøpalmen, som går til den beste filmen i Film fra Nord-programmet, ble Amazone av Marianne Ulrichsen mens publikumsprisen gikk til den Islandske filmen Om hester og menn av Benedikt Erlingsson.

Filmklubbsamling i Tromsø
Som vanlig arrangerte filmklubbforbundet et seminar for filmklubbstyremedlemmer i Tromsø under festivalen. Årets tema var programmering og over 50 representanter fra 24 klubber deltok. Filmklubbforbundet presenterte også sin filmklassiker Vampyr (1932) av Carl Th. Dreyer for en fullatt sal i Verdensteateret under festivalen. Filmklubbfesten i regi av Tromsø filmklubb var som vanlig godt besøkt og ble innledet med premiere på den kontroversielle norske filmen De umoralske av Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.