Nytt Z om holocaustfilm

Kan man lage komedie med folkemord som bakteppe? Og hva kan man egentlig vise av krigens uhyrligheter på film? 

Det har gått 80 år siden sovjetiske styrker 27. januar 1945 frigjorde de 7000 gjenværende levende fangene i Auschwitz-Birkenau, den største konsentrasjonsleiren i nazistenes masseutryddelse. Z filmtidsskrift markerer dette med et temanummer om holocaustfilm.

Planleggingen av dette nummeret startet før Hamas-angrepet 7. oktober 2023 og den påfølgende israelske krigføringen i Gaza.

I dette temanummeret har et bredt spekter av filmkyndige skribenter på hvert sitt vis tatt for seg et tema innen holocaustfilmen: 

Som en moderne Joseph Conrad bidrar journalist Asbjørn Slettemark med et reisebrev fra Holocausts mørke hjerte Wannsee. Forfatter Simon Stranger har skrevet en høyst personlig tekst om Feldmann-saken. Anne Gjelsvik, professor i filmvitenskap, har en filmteoretisk tilnærming til Holocausts representasjonsdilemma om hva vi kan, eller skal, tåle å se.

Videre ser temaredaktør Kristian Krogstad på hvordan kombinasjonen humor og løgner skapte den vågale representasjonsformen holocaustkomedien, og filmkritiker Aleksander Huser analyserer det subjektive perspektiv og overgriperens iakttagelse i gjengivelsen av Auschwitz på film. Språkkonsulent Helga Brekke Mathisen drøfter forbrytelser mot menneskeheten, moral og hevnmotivet i rettssalsdramaene. Avslutningsvis blir den omstridte holocaustbenekteren David Irving, både i virkelig og filmatisk skikkelse, avkledd av komiker Dag Sørås

Her kan du lese mer og bestille siste nummer av Z filmtidsskrift.