Rekordår for Arthaus!

fortiden2013 har vært et rekordår for Arthaus! Den filmkulturelle stiftelsen har allerede nådd sitt beste besøkstall noensinne med 226.000 publikummere. At mer kommersielle utenlandske filmer har gått på en smell i samme periode, kan tyde på at kinopublikummet er i endring.

Og film-året er ennå ikke over. Fredag er det premiere på årets siste Arthaus-film, Fortiden på en rekke av landets kinoer.

Gullpalmevinneren Amour (Michael Haneke) var årets største publikumssuksess for Arthaus, med til sammen over 72.000 besøkende. Filmen vant dessuten Oscar for beste fremmedspråklige film i februar, og fikk et langt kinoliv med visninger fra jul til april.

Også filmer som Den grønne sykkelen (Haifaa Al Mansour), Hannah Arendt (Margarethe von Trotta), I de beste hjem (Francois Ozon) og Stories We Tell (Sarah Polley) gikk svært bra på kino, med besøkstall på mellom 15.000 og 25.000. Det samlede besøkstallet for 2013 er nå kommet opp i 226.000 publikummere. Til sammenligning var det 212.000 i fjor og 166.000 i 2011.

Fredag 20. desember er det altså premiere på Fortiden, iranske Asghar Farhadis (Nader og Simin – et brudd) nye film. Den regnes allerede som en Oscar-favoritt. Det endelige tallet for 2013 vil passere 230.000 når publikum trekker til kinomørket i romjulen for å få med seg dette kritikerroste dramaet.

Utekino med 5000 besøkende
2013 var også et rekordår for utekinoen til Arthaus på St Hanshaugen i Oslo. Arthaus har vist film der i 11 år,  men aldri har det vært så mange besøkende. Rundt 5000 forventningsfulle mennesker hadde tatt plass i skråningen ned mot kinolerretet da mørket senket seg og The Kid (Chaplin 1921) lyste opp lerretet.

Kinodrømmen
Arthaus har lenge drømt om å etablere en uavhengig art cinema, og i år startet for alvor arbeidet med kinoprosjektet. Sammen med Film fra sør, teatergruppen Kompani Camping og Oslo Dokumentarkino har stiftelsen utarbeidet en plan for et nytt kinobygg mellom Hausmania og Elvebakken i Oslo. En uavhengig art cinema er et nødvendig tilskudd for å gi Oslos befolkning et rikt og godt filmtilbud. Det jobbes intenst opp mot Oslo kommune og andre aktører for å komme nærmere en
realisering av prosjektet. Kanskje kan Arthaus og deres samarbeidspartnere tilby Oslo-publikummet en drømmekino i løpet av en 3-årsperiode.