Årets nykommer: Psykolosjen filmklubb, Trondheim

Filmene deres har alltid et psykologisk tema, og de er opptatt av å skape rom der man kan snakke om filmen etterpå. Psykolosjen filmklubb viser hvordan en nisjefilmklubb for studenter kan vokse seg stor og viktig. 

Psykolosjen er linjeforeningen for studenter ved profesjonsstudiet i psykologi ved NTNU. En dag lurte noen av studentene på – hvorfor har vi ikke en filmklubb? 

De startet i 2021, og ble raskt et populært tilbud. Siden 2022 har de vært med som filmklubb i Filmklubbforbundet. Psykolosjen filmklubbs visjon er å skape en sosial, lavterskel møteplass der man kan diskutere film. Gjennom filmvisninger, quizkvelder – og sammen med andre linjeforeninger – badeturer og bålturer, har de vist at det å kombinere studenter, psykologi og film, skaper rom der folk får lyst til å være med. 

Prisen for Årets nykommer ble opprettet av styret i Filmklubbforbudet i 2023, da de så behovet for å kunne løfte ferske filmklubber som utmerker seg. I fjor gikk prisen til Weird and Wonderful Cinema i Oslo. Prisvinneren får et flott diplom laget av Exil design, i tillegg til 5000 kroner til klubbkassa. Jury for prisen er styret i Norsk filmklubbforbund.

I år går prisen til Trondheims-baserte Psykolosjen filmklubb. De har vist vist filmer som PersonaThe Handmaiden, den norske filmen Stigma av Marius Mellem og dogmefilmen Når nettene blir lange – med besøk av regissør Mona Hoel. Alle visningene til Psykolosjen kan du se her

Juryens begrunnelse

«Prisen for Årets nykommer går til en filmklubb som startet som et filmtilbud for medstudenter. Etter hvert har det utviklet seg til å bli en vaskeekte filmklubb, og et solid møtested, både faglig og sosialt. Filmene de viser omhandler alltid psykologiske tema, og klubben oppfordrer til debatt og diskusjon rundt ulike problemstillinger. 

I tillegg til film og fag, kan du her få pizza, quiz, og noen ganger drar de ut for bål eller bad. På Facebook viser klubben utmerket hvordan de smelter sammen sin interesse for psykologi og film ved å kalle seg «Quentin Terapino». Vi er veldig glade for å kunne si at årets nykommer er Psykolosjen filmklubb.»

Prisen for Årets nykommer ble delt ut i Bergen under Filmklubbdagene Bergsem. Anders Solberg fra styret i Psykolosjen var tilstede for å motta prisen. Her er tidligere prisvinnere fra Norsk filmklubbforbund.