Filmer vi gleder oss til på TIFF 2024

Tromsø internasjonale filmfestival går av stabelen for 34. gang denne uka, og filmklubbere fra hele landet er på plass for å få med seg ny film. Her er filmene de gleder seg mest til!

Vi har spurt Margrethe Alnes fra Sør-Varanger filmklubb og Trygve Siverts fra Bø filmklubb om 3 filmer de gleder seg til. Marte Stapnes, Daglig leder i Filmklubbforbundet, forteller også om filmer hun ser frem til å se.

Margrethe gleder seg til:

Soviet Barbara, the Story of Ragnar Kjartansson in Moscow (Gaukur Úlfarsson, 2023). Jeg er glad i gode dokumentarer og islandsk film, og er i tillegg opptatt av alt som har med Russland å gjøre. Denne filmen ser ut til å være perfekt for meg på alle måter.

Dream Scenario (Kristoffer Borgli, 2023). Nicholas Cage har overrasket meg positivt med sine skuespillerprestasjoner og rollevalg de siste årene, og denne filmen høres deilig absurd ut. Fine anmeldelser og en norsk regissør det er verdt å følge med på gjør at denne filmen står på min liste i år.

Olfas døtre (Kaouther Ben Hania, 2023). Jeg synes alltid det er verdt å sjekke ut filmer fra Nord-Afrika. Jeg blir ofte både provosert og opprørt – særlig når fokuset er på kvinners situasjon. Er det noe vi har godt av her i Norge, så er det å bli minnet på at verdens kvinner fortsatt har mye å kjempe for og mot i 2024. Denne dokumentaren høres både sterk og original ut, og med temaer som kvinnekamp og radikalisering gjør jeg meg klar til å bli opprørt nok en gang.

Trygve gleder seg til:

Sau (Rebekka Maria Nystabakk, 2024). Jeg kan virkelig sette pris på en hjertevarmer av en dokumentar. Jeg gleder meg til å få et innblikk i hvordan livet på en slik sauegård kan være. Å kunne få lov til å bli med ekte folk inn i livene deres på en slik måte er noe jeg som seer alltid kan sette pris på.

Dream Scenario (Kristoffer Borgli, 2023). Jeg liker veldig godt det meste som kommer fra A24, så når noe slikt står på programmet, takker jeg ikke nei. Jeg har fått med meg at dette skal være en meget god karakter levert av Nicolas Cage. En relativt grå og vanlig mann som plutselig dukker opp i andres drømmer, høres ut som en veldig morsom idé å utforske. Og det er selvfølgelig også spennende at det både er norsk regi og filmfoto, med henholdsvis Kristoffer Borgli og Benjamin Loeb. 

Straff (Øystein Mamen, 2024). Jeg ser særlig frem til å se hva Øystein Mamen kan presentere som regi, da jeg er kjent med hans arbeid som filmfotograf. Og siden jeg også har hatt ham som lærer da jeg selv studerte film. Filmen følger en håndfull innsatte i et høyrisikofengsel som frivillig velger en enda sterkere frihetsberøvelse under en retreat inne i fengselet. Her regner jeg med det kan bli stilt spørsmål som hva straff gjør med mennesket og hvordan straffen er med på rehabiliteringen i kriminalomsorgen.

Marte gleder seg til:

Jeg starter med en innrømmelse: Jeg er i en fase av livet der det er vanskelig å få tid til å se mye film på kino (shout out til ungene hjemme!), så nå for tiden er filmfestival noe jeg gjør kort og intenst. Det betyr også at jeg lettere dras mot førpremierer enn de mer obskure festivalperlene. Så her er det jeg gleder meg mest til på TIFF i år:

All of us Strangers (Andrew Haigh, 2023). Andrew Scott og Paul Mescal har gjort presserunden en stund for denne filmen, og alle intervjuer og sosiale medie-greier de gjør damper av hvor heite de er (til tross for Mescals frisyre), og de ser ut til å ha en veldig fin kjemi. Dette, i tillegg til at det er Andrew Haighs (45 Years, Lean on Pete) nyeste er i grunnen alt jeg trenger for å glede meg. For den som ikke får sett den på fesival, kommer den på kino 16. februar.

The Slumber Party Massacre (Amy Holden Jones, 1982). Jeg er ikke helt objektiv her, siden Tromsø filmklubb viser filmen. Men visningene derse på TIFF (og ellers) pleier å være helt enestående! I fjor hadde de odoramakort og Polyester, i år blir det pysjfilm og slasher. Og etterpå er det Slumber Party Party på Amtmandens. Jeg er 80% sikker på at jeg tørr å dukke opp i pysj.

Life is Beautiful – Ai Hala Helwa (Mohamed Jabaly, 2023). Til tider er det vanskelig å forene alt det trasige som skjer i verden med å få lov å jobbe med filmer, filmklubber og å være trygg og god på filmfestival i Norge. Heldigvis har vi filmer som denne, som viser oss hvor viktig filmmediet er. Den palestinske filmskaperen Mohamd Jabaly har laget en dokumenter om å være i limbo – mellom livet i Gaza, og byråkratisk trøbbel i Norge. Vi er så heldige at Jabaly kommer innom filmklubbseminaret vårt på fredag på Driv også.

Av filmklubb-relaterte ting som skjer under festivaluka i Tromsø:

  • Tromsø filmklubb arrangerer filmquiz onsdag 17. januar klokka 20 på Hålogaland teater. 
  • Filmklubbklassiker på Verdensteatret: Filmklubbforbundet viser A Matter of Life and Death på Verdensteatret fredag 19. jan kl. 16:15. 
  • Ethan Coen er i Tromsø, blant annet for masterclass sammen med regissør, filmklipper og kone Tricia Cooke på fredag 19. jan. Interessert i å vite mer om Coen-brødrene og filmene deres? Kjøp Z filmtidsskrift nr 1-2019 med tema Coen. Vil du ha bladet i postkassen kjøper du det fra znett.com. Vil du kjøpe det i Tromsø tar du en tur til Kulturhuset etter tirsdag, eller tar kontakt med oss på nfk (at) filmklubb.no, så får du bladet i hånda underveis i festivalen. 

Ses i Tromsø! Kan du ikke være der? Festivalen tilbyr syv filmer digitalt også, blant annet Eallogierdu – The Tundra Within Me.