Filmtips til barn i alle aldre

Kortfilmer uten dialog for de aller minste, filmer som får skolestarterne til å sitre av spenning eller noe for tweens som tror de er for kule for annet enn Tiktok? Her er forslag til barnefilm for alle aldersgrupper.

Å drive barnefilmklubb har sine helt særegne utfordringer. Medlemmene i filmklubben vokser opp og skiftes ut – så her må det rekrutteres både barn og voksne i jevnt tempo. I tillegg er ikke 5-åringen interessert i å se det samme som 11-åringen. Hvordan programmere filmer for barn i ulike aldre?

Hvem skal se på?

Noen barnefilmklubber har klart for seg hvem som er interessert i å komme, og kan rette filmen rett mot målgruppa. Andre klubber skal forsøke å være et filmtilbud for et større aldersspenn. Kanskje trengs det flere visninger for å kunne favne både stor og liten? Å forsøke å vise en film «for hele familien» er i hvert fall sjelden helt enkelt. Her er noen forslag for ulike aldersgrupper:

Lyst til å starte filmklubb for barn eller unge? Se vår håndbok!

Filmer for de yngste

Lundefjellet – egget som forsvant (2023) Fremmede fugler kommer til den fredelige øya, fordi klimaendringene har forandret tilværelsen. En film fra samme irske animasjonsstudio som lagde nydelige Sangen fra havet og Ulvevandrerne.

Mummipappas eventyr (2021) En dukkefilm, kombinert med tegninger, der mummipappa forteller fra sin ungdom. Noen litt mer skumle scener med hufsa og spøkelser, men filmen er tillatt for alle, og har et spennende uttrykk som holder på oppmerksomheten.

Filmer som er tillatt for alle – men som likevel kan være litt for skumle eller krevende for de minste

Ernest og Celine (2012) Fransk animasjonsfilm om Ernest og Celine, som er bjørn og mus. Tonen i filmen kan minne om A.A. Milnes univers, eller Studio Ghibli.

Folk og røvere i Kardemomme by (2022) Animasjonsfilm laget av Qvisten som har laget noen av de flotteste norske barnefilmene vi har, som Knutsen&Ludvigsen-filmene, Bukkene Bruse på Badeland  og Dyrene i Hakkebakkeskogen.

Kikis budservice (1989) Studio Ghibli-filmene er et utrolig fint filmunivers for barn, og mange av filmene er tillatt for alle (og passer i grunnen like godt for både barn og voksne).

Min nabo Totoro (1988) Tidløse Totoro og kattebussen hans! En historie om to søstre som må flytte på landet, der de blir kjent med skogvokter og kjempekatt Totoro.

Film for barn mellom 6 og 9 år (aldersgrense 6 år)

Eventyr i Arktis (2016) Sasha sin bestefar var forsker og polfarer og forsvant da han dro for å erobre Nordpolen. Hvor ble det av ham? Sasha stikker av hjemmefra for å finne ut hva som skjedde.

Ville vestens datter (2020) Fransk håndtegnet eventyr for barn om den legendariske western-legenden Calamity Jane. Samme filmskaper som Eventyr i Arktis.

Dragetreneren (2010) Vikinger, ildsprutende drager og vikingsønnen Hikken, som kanskje ikke er den sterkeste, men som i det minste har humoren i behold.

Innsiden ut (2015) Pixar-filmene passer ofte ulike alderstrinn på en gang, fordi voksne og barn får ganske ulike ting ut av filmen. Her følger vi 11-åringen Riley og alle følelsene hun har inni seg. Barna får se hvordan Sinne, Glede, Sorg og Frykt må jobbe sammen, mens de voksne må forsøke å ikke knekke sammen over fantasivennen Bing Bong.

Kirikou og trollkvinnen (1998) Storslagen og vakker animasjonsfilm av franske Michel Ocelot, med utgangspunkt i en afrikansk legende om Kirikou og trollkvinnen Karaba.

Marnie – min hemmelige venninne (2014. Hovedbilde) En Studio Ghibli-film for de litt større, om Anna som er på sommerferie, og møter Marnie i en villa ved vannet, men så en dag er hun plutselig borte.

For de større barna

Belle (2021) Japansk anime om tenåringsjenta Suzu som forsvinner inn i en virtuell verden og plutselig får millioner av følgere. 9 års aldersgrense.

Gutten og jernkjempen (1999) Hogarth finner en kjempestor robot og blir venn med ham. Men hvordan skjule jernkjempen fra militæret og regjeringen og det hele? Nydelig og varm håndtegnet tegnefilm, som slekter på E.T. og har inspirert utallige filmer i ettertid.

Filmtips fra Barnefilmfestivalen i Kristiansand 2024

Tidligere i år var Filmklubbforbundets Atle Hunnes Isaksen på Barnefilmfestivalen i Kristiansand, der han ledet ECFA-juryen. Her har han samlet noen av festivalens høydepunkt:

Vinnere (2024) Den sterkeste filmopplevelsen kom allerede på åpningsfilmen. 600 barn klappet og heiet på den fotballspillende hovedpersonen Mona i tyske Vinnere (Sieger Sein, 2024) av Soleen Yusef, og stemningen stod i taket da filmen viste oss hvordan Mona og laget hennes vant skolemesterskapet. Yusef og hovedrolleinnehaveren var i salen og ble overveldet av responsen fra barna. Vinnere var ikke blant prismottakerne på avslutningsseremonien, men fikk hederlig omtale av fagjuryen.

Victoria må dø (2024) Barnefilmfestivalen er også en viktig arena for norsk barnefilm, noe som ble gjenspeilet i programmet. Victoria må dø er en morsom familiefilm som er lett å like. Filmen om de to barna som prøver å kvitte seg med stemoren sin stakk av med årets publikumspris som avgjøres ved at publikum legger perler i en krukke etter hver visning.

Young Hearts (2024) Filmen som berørte meg mest under festivalen var Young Hearts. Denne flotte historien om ung skeiv kjærlighet mellom Elias og Alexander gjorde dypt inntrykk og fikk meg til å felle flere tårer underveis.

Hilsen fra Mars (2024) Denne filmen stakk av med to priser: En for beste film fra fagjuryen og en fra ECFA-juryen. Denne varme filmen om den snille, men kaotiske familien rundt autistiske Tom var lett å bli sjarmert av, og fortjener et stort publikum.

Les mer om prisvinnerne på Barnefilmfestivalen her, og få flere tips til barnefilm å vise i filmklubben her.

Hovedbilde: Victoria må dø (Ymer media).