«Good times, good people, good films»

Denne måneden møttes filmklubbene i Bergen for landsmøte, erfaringsutveksling og prisutdeling.

Hvordan kan filmklubben få mer penger i kassa? Hvilke filmer har gått spesielt godt i det siste, og hva skal til for å få mer oppmerksomhet i sosiale medier? Da filmklubbene møttes i Bergen brukte vi tid på å snakke sammen, dele erfaringer, og se filmer sammen (hvem skulle trodd at en instruksjonsfilm om løfteteknikk skulle bli den mest minneverdige filmopplevelsen på lenge? Hurra for 16mm, for Oslo filmrullklubb og for Back-man. Husk å løfte med knærne, folkens.) 

Som noen kommenterte i tilbakemeldingsskjema etter helga, den kunne oppsummeres med «Good times, good people, good films».

Tampopo-egg og a damn fine cup of coffee

Årets landsmøte var effektivt: Referat finner du her, og den oppdaterte styresammensetningen kan du se her

Under prisutdelingen på lørdag kveld, ble Kinokos filmklubb Årets barnefilmklubb, Filmklubb Fredrikstad mottok Årets nykommer, og Oslo filmrullklubb ble Årets filmklubb.  

Her er noen av de heteste tipsene fra filmklubbenes presentasjonsrunde: 

  • Kinokino filmklubb har god erfaring med å sette frem bokser slik at medlemmene kan gi terningkast etter filmen. The Glory of Life gjorde det sterkt i år, mens The Substance fikk et samlet lavt terningkast. Som Jostein i Kinokino sier: «Det var en guds lykke at Demi Moore ikke vant Oscar for den filmen. Men det ble jo diskusjon etterpå!»
  • Trondheim filmklubb nevnte sitt eget «Troll i eske»-konsept som de har kalt «Katta i skrekken», der de som kommer ikke vet hvilken film de skal se, alt de vet er at det er en skrekkfilm som inneholder en katt. Trondheim sier også at de savner medlemskort. I byen er det for øyeblikket fire filmklubber, og det blir fort komplisert når medlemmer går på kryss og tvers. Man kan søke i det digitale medlemsregisteret etter telefonnummer, og få opp om noen er med i en annen klubb, men dette fungerer ikke alltid i praksis når man har dårlig tid i døra. Sekretariatet informerte om noen oppgraderinger som er i gang for medlemssystemet, og vi noterer oss at flere av klubbene der ønsker seg kortene tilbake. (De fleste av disse bruker de gamle kortene, eller har laget egne.) 
Årets filmklubb: Oslo filmrullklubb, landets eneste hel-analoge filmklubb.
  • Både Horten filmklubb og Cinema Neuf har innimellom visninger der lokale filmskapere kan komme og vise filmene sine. Det er gratis både å vise film, og å se dem, og filmskaperne samler ofte mange av sine kjente som publikummere.
  • I Vega filmklubb kan ungdommer mellom 16 og 26 være med i styret (mens alle aldre er velkommen for å se filmer). Det er åpenbart populært å være med å drive filmklubb, for de har satt et tak på 40 styremedlemmer. Ikke alle er like involverte, men det betyr at de har et stort tilfang på ulike filminteresser, som resulterer i mangfoldige filmprogram. Filmen som gikk best hos dem det siste året, var da de satte opp Tampopo. Vanligvis oppfordrer verken vi eller Vega filmklubb til snakking på visningene, men under eggescenen i Tampopo var det noen i salen som hvisket «det der må jeg prøve», som bare var med på å heve filmopplevelsen. De har også hatt et tema for film en sesong (noe kontroversielt, men det ble likevel stemt gjennom): Kul hatt – filmer der folk har kule hatter. 
  • Kvam filmklubb har vist Pot au Feu, med matservering til, som var meget populært og hadde 53 besøkende. De har også nylig hatt David Lynch minifestival, med visning av blant annet The Straight Story og Mulholland Drive, og cafeen hadde cherry pie og «a damn fine cup of coffee» på menyen. 
  • Oslo filmrullklubb er opptatt av at de ikke skal «sette opp favorittfilmen som du har sett så ofte at du ikke kommer selv engang». De reiser rundt på filmsamlertreff og ser hva de finner på 16mm. Det er som å ha en god nese på loppemarked, du kan ikke bestemme deg i forkant for hva du leter etter, du må se hva som finnes, og holde på nysgjerrigheten. De ønsker den analoge revolusjonen velkommen, og estimerer at den når høyden i 2028. Er det noen som er interessert i analog film og hvordan skaffe den, tipser de om å bli med på filmsamlertreff i Blackpool og i Cleethorpes. Det er også mulig å invitere Filmrullklubben på besøk for å vise film på 16mm. Hvilke filmer Filmklubbforbundet har på 16mm, kan dere se her
Fra filmklubbenes presentasjon, Psykolosjen filmklubb (t.v.) og Veten filmklubb, som kunne avsløre at det uttales «Vetten» filmklubb.
  • Tromsø filmklubb anbefaler å gi sin tilstedeværelse i sosiale medier et ansikt, enda mer konkret: de anbefaler å få en hypeman som Mike. Filmklubben viser mye film, både på Verdensteatret, på platesjappa Backbeat, på Blårock og andre steder. Ulike filmer kler ulike steder. Backbeat var for eksempel et godt sted for «den mest trollete troll i eske», da de lånte en 16mm usett fra Oslo filmrullklubb (de hadde heller ikke sett den. De visste bare at det var en gammel filmrull merket med «Indisk, farge, stum»). Tromsø filmklubb hyret en DJ til å spille musikk til rullen, han fikk heller ikke se filmen i forkant. Filmklubben rapporterer om at filmen var kjempekjedelig, men musikken var god, og opplevelsen upåklagelig.
  • I Voss oppfordrer de til at folk skal «ta med noen som ikke er vant til å gå i filmklubb», for å få inn nye folk. Slike former for gjestemedlemskap kan andre operere med også. De anbefaler dessuten filmen Searching for Sugarman på det varmeste. 
  • I Alta filmklubb hadde de en knallvisning av Kneecap, som ble et eksempel på at når filmklubben setter opp en kvalitetsfilm, så kommer det ofte flere der, enn om kinoen gjør det samme.
Voss filmklubb representert på Bergsem 2025.

Mer klirrende mynt i kassa

Filmklubbene hadde også en runde der de tipset hverandre om hvordan få penger inn.

  • Grasrotaandelen: For å kunne motta midler fra Grasrotandelen må ditt lag eller forening være registrert i Frivillighetsregisteret i Brønnøysundregisteret, og bli godkjent som grasrotmottaker. Dette gjør du hos Brønnøysundregisteret. Les mer om hvordan det fungerer her.
  • Filmklubber kan få gratis tilgang på Canva som non-profit-organisasjoner. Dette programmet kan dere bruke til å lage innhold for sosiale medier. Søk om tilgang her
  • En måte å få penger inn, er «ganske enkelt» å få flere medlemmer. Filmklubbforbundet minner om at filmklubbene kan søke støtte om markedsføringsmidler. Det kan dere lese mer om her.  
  • Tromsø filmklubb har god effekt med å selge early bird-medlemskap en måneds tid før sesongens første visning. De bruker også litt penger på Meta for å annonsere for det. 
  • Noen filmklubber får tilgang til tilskuddsportalen gratis via kommunen, det kan være verdt å høre om det gjelder dere også. 
  • For visninger der barn og unge er med og planlegge, og som retter seg mot barn og unge, kan dere søke Frifond om støtte. Filmklubbforbundet kommer med mer informasjon, men dere kan starte med å lese her
  • Og som vi har sagt tidligere også: det lønner seg å kjenne sin saksbehandler i kommunen! Alle filmklubber bør undersøke hva slags kommunale støtteordninger som finnes, og be om å få møte de relevante folka i kommunen. Selv om de ikke har støttemidler dere kan søke på akkurat nå, er det større sjanse for at dere alle husker hverandre ved en senere anledning.

Filmklubbforbundet takker så mye for årets Bergsem! Merk dere dato for høstens filmseminar: Filmseminar i Oslo lørdag og søndag 25.–26. oktober 2025, på Cinemateket i Oslo. 

Som noen kommenterte i tilbakemeldingen på Bergsem 2025: «Masse god mat, nesten for mye snacks.»