Hva gjør dere om krisen oppstår i filmklubben?

Det er sjelden det oppstår store problemer i en filmklubb. Men det er lurt å ha tenkt gjennom løsninger før det skjer.

For det meste er det bare gøy å drive filmklubb. Det kan være høyt tempo og ting som må fikses kjapt, men her snakker vi ikke om filmer som ikke vil spille av, eller Vipps som er nede. Større hendelser kan inntreffe, og da kan det være godt å slippe og finne ut av alt på egen hånd. Her er noen eksempler på kriser som kan oppstå, og forslag til hvordan håndtere dem.

Hva kan skje?

Pressen ringer med kritiske spørsmål
Det kan være ulike grunner til at en frivillig organisasjon havner i medienes søkelys. Kanskje viser dere en kontroversiell film eller har invitert kontroversielt besøk, eller det har skjedd noe rundt filmklubben som gjør at det er på sin plass med noen kritiske spørsmål. Filmklubbene er gode til å ta veloverveide valg, og til å reflektere rundt konteksten dere skaper rundt filmer og besøk, noe som gjør det fullt mulig å vise svært kontroversielle ting. 

I noen situasjoner vil klubben være forberedt på at det kan komme kritiske spørsmål, andre ganger kan det komme mer brått på. Det viktigste er å ikke få panikk og tenke at man må svare på alle spørsmål på stående fot. Det er lov å si at du må få ringe tilbake om en liten stund, så dere i styret har tid til å prate sammen. Det beste er om styreleder kan uttale seg, og dere har rukket å samsnakke før saker publiseres. Her kan det også være lurt å hekte på Filmklubbforbundet, vi kan gi råd i forkant og underveis. 

Og selv om det virker aldri så travelt for journalisten – du kan alltid be om sitatsjekk. Så lenge du har tid til å se på det raskt, må journalisten ta seg tid til det. Går det fort i svingene sier man kanskje ting på en sleivete måte som ser veldig annerledes ut skriftlig. 

En viktig person som hadde tilgang til alt i klubben faller fra
I en filmklubb er det lurt om flere har tilgang til tjenester dere bruker, som nettside, filmklubbens e-postadresse, sosiale medier eller bankkontoen til filmklubben. Det er også lurt om dere samler informasjon som er kjekk å ha i en perm eller digitalt noe sted, slik at ikke all informasjon bare befinner seg i hodet på den som har holdt i det. 

Men om dette allerede har inntruffet – at et sentralt styremedlem har gått bort, eller ikke lenger er mulig å få i tale, hva gjør man så? Det meste kan fikses. Snakk med banken, få oversikt over hvilke innlogginger dere ikke lenger har, og viktigst: informer dem rundt etter beste evne. Filmklubbens styremedlemmer, medlemmer, Filmklubbforbundet og samarbeidspartnere som for eksempel visningssted er lurt å informere tidlig. Alle forstår at ting kan skje, og det er lettere for alle om man vet at e-postkontoen er borte/ Facebook-sida er hacka, bankkontoen er sperret eller lignende.

Et styremedlem eller et filmklubbmedlem opptrer på en problematisk måte
De aller fleste som holder på med filmklubb er opptatt av inkludering og samhold. Men hva gjør dere om noen i klubben ønsker å ekskludere andre, eller oppfører seg på en ugrei måte? Filmklubbens styre kan utestenge medlemmer om de ikke oppfører seg, men da bør dere i styret være enige om det i forkant, slik at dere handler samlet på vegne av klubben. Det kan være lurt å ha skrevet ned en begrunnelse, slik at den som mister medlemskapet sitt vet hvorfor de blir utestengt. 

De fleste filmklubber har ikke regler for hvordan man må oppføre seg for å være med, men her tenker vi først og fremst på oppførsel som ikke ville være greit noe sted, som vold, sjikane, truende oppførsel etc. Om dere er usikre på når det er aktuelt å si formelt at noen ikke lenger får være medlem i filmklubben, kan dere ta kontakt med Filmklubbforbundet, så hjelper vi dere å vurdere det. 

Det samme gjelder for styremedlemmer, om noen oppfører seg ugreit. Resten av styret er ikke pålagt å vente til neste valg om det er snakk om alvorlige tilfeller.

Filmklubben har vist film eller brukt bilder uten tillatelse
Selv om filmklubber gjør så godt de kan for å avklare rettigheter i forkant, kan det skje at det kommer noen i etterkant og sier dere ikke har hatt alt av rettigheter på stell allikevel. Snakk med Filmklubbforbundet, så kan vi både være med å forklare hva som kan ha skjedd, og bidra med det økonomiske om det trengs.

Filmklubben møter motbør på grunn av en filmvisning
Historisk har filmklubb vært et sted der man viser film det ikke er mulig å se andre steder. Det betyr at det har vært filmvisninger der politiet har kommet på døra og beslaglagt filmrullene, for eksempel. Nå som sensurreglene er annerledes, er det sjelden filmklubbvisninger skaper de samme bølgene. Men det kan komme tilfeller der noen er uenige i om en film i det hele tatt bør vises. Da er det verdt å tenke på: 

  • Filmklubben er ansvarlig for å sette aldersgrenser og sjekke at dere ikke slipper inn noen som er for unge. Mer om aldersgrenser her.
  • Kontekst er viktig! Viser dere en kontroversiell eller problematisk film, blir det ekstra viktig hva slags kontekst dere lager rundt, så det er tydelig hvorfor dere viser filmen. Holder noen en introduksjon for å kontekstualisere filmen? Er det en diskusjon etterpå? Nesten all film kan vises, men det er viktig at styret har gjort en samlet vurdering slik at dere står sammen om filmvalget.

Noen har hacket eller svindlet klubben
Svindelforsøkene blir stadig mer elegante, så her gjelder en ting: tør å si fra til dem rundt så snart du tror du/dere har blitt lurt. Det kan skje den beste, og det er ikke nødvendigvis sånn at man må ta kostnaden fra egen lomme, selv om man har klikket på noe man ikke burde. Snakk med banken, og snakk med Filmklubbforbundet – kanskje det til og med er noen som forsøker å svindle flere klubber. Da er det enda mer verdifullt om vi kan spre ordet tidlig.

Om varsling

Om det skjer noe problematisk bør det først være en sak for filmklubbstyret. Om det er styret i seg selv som er problemet, snakk med sekretariatet i Filmklubbforbundet. Om det er sekretariatet som er bekymringen, kan dere gå direkte til styret i Filmklubbforbundet. 

Filmklubbforbundet er en sammenslutning av filmklubbene, og det er filmklubbene som til syvende og sist bestemmer hvem som sitter i styret, og hvordan Norsk filmklubbforbund skal drives. Det betyr at sekretariatet og styret i Filmklubbforbundet er her for å hjelpe filmklubbene, tar varsler på alvor og er forpliktet til å følge de opp.

Hovedbilde: Imitation of Life (Douglas Sirk, 1959).